Veteran DR sa statusom HRVI-a Martin Kolačko živi s 34 eura mjesečno: “Ne tražim milostinju, već samo ono što mi pripada”

Domovinski rat Nove obavijesti Riječ branitelja Vijesti

Martin Kolačko, koprivnički branitelj i Hrvatski ratni vojni invalid, danas jedva preživljava s mjesečnom invalidninom od svega 34 eura. Riječi su to kojima se Martin obratio redakciji Podravskog lista. Njegova priča ogorčenosti i borbi za dostojanstven život oslikava tešku stvarnost mnogih branitelja.

Borio sam se za ovu državu, zbog rata obolio, a danas od svega toga nemam ništa, jedva preživljavam

Martin živi u malenoj kući na Rečkom polju. Nikada se nije ženio, nema djece, a njegovi dani uglavnom prolaze u maloj sobici, gledajući televiziju. Njegov brat, koji nije bio kod njega već 15 godina, i sestra, koja je posljednji put bila za vrijeme rata, čine njegovu obitelj. Ostali članovi obitelji više nisu živi, a otac i drugi brat počinili su samoubojstvo.

Prvo se tata objesio, nakon toga je mama umrla, a godinu dana nakon nje i druga sestra. Sve to bilo je prije više od 20 godina. Za kraj se drugi brat bacio pod vlak i sve ostavio meni pa je i to možda razlog zašto drugi brat više nije dolazio. Od tog novca napravio sam spomenike na groblju, nešto sam uložio u kuću, ali nije to bila neka velika svota. Vidite i sami da me život nije mazio. Još dok su roditelji bili živi su se mučili, danas se ja mučim i to je život s kojim sam se pomirio” – ispričao je Martin novinaru Podravskog litsa, Vedranu Tkalecu.

Martin je priznati ratni vojni invalid, no njegova primanja su minimalna. 34 eura mjesečno ne pokrivaju osnovne potrebe. Ne može platiti struju ili režije, a svaki euro mu dobro dođe. Iako čeka na dodatnu naknadu kao branitelj, ispričava kako mu ništa od obećanog nije sjelo. Spomenica Domovinskog rata na zidu njegove sobe podsjeća ga na vrijeme na koje je ponosan, ali istovremeno osjeća razočaranje u državu koja nije ispunila svoja obećanja.

“Što mi ta Spomenica danas vrijedi? Apsolutno ništa! To što dobivam naknadu od 34 eura. Razočaran sam totalno u ovu državu. Samo obećavaju, ali ništa od toga nemamo. Mimo ove smiješne naknade trebao bih dobivati još jednu kao branitelj i hrvatski ratni vojni invalid, ali stalno je čekam. Ništa mi već mjesecima nije sjelo. Stalno mi govore da bude, da pričekam, ali prije ću umrijeti nego što ću dobiti to što mi pripada. Srećom, prošli mjesec sjelo mi je 176 eura jednokratne pomoći, ali to se odnosi na prošlu godinu. Dakle, čekao sam pola godine, ali pomoglo je, podmirio sam režije i nadam se da će što prije početi dolaziti i ova druga naknada da mogu koliko-toliko funkcionirati” – ispričao je Martin novinaru Podravskog lista.

Martinova priča je duboko emotivna i podsjeća nas na važnost podrške i brige za one koji su se borili za našu domovinu. Njegova borba za dostojanstven život s minimalnim primanjima treba nas potaknuti na razmišljanje o sustavu skrbi za branitelje i potrebi da se njihova žrtva i doprinos nikada ne zaborave.ž

Izvor: Podravski list/ Vedran Tkalec FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Odgovori