Inicijativa građana Zvijezde i Gaze prijavila EPPO-u nepravilnosti kod radova u Zvijezdi

Nove obavijesti Vijesti

KARLOVAC, 28. lipnja 2024. – Inicijativa građana Zvijezde i Gaze prijavila je uredu Europskog javnog tužitelja (EPPO) nepravilnosti u provedbi projekta karlovačke gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa, izvijestili su u petak.

EPPO ih je izvijestio kako je podnesak zaprimljen i da će biti razmotren “prema potrebi” te je napomenuo kako to ne znači da je pokrenuta istraga niti da će biti pokrenuta. Dodano je i upozorenje o sankcijama za slučaj da je prijava “namjerno lažna ili obmanjujuća ili je poslana namjerno u nezakonitu svrhu“.

Iz inicijative građana su naveli da je za izvođenja radova u Zvijezdi došlo do “katastrofalne razine oštećenja povijesne jezgre grada”.

“Po podacima same tvrtke Vodovod i kanalizacija Karlovac, oštećena su 54 objekta ili 20 posto stambenog fonda Zvijezde. Najveća su oštećenja nastala u ulicama Kraševa i Klaićeva, gdje se izvodila potpuno nepotrebna zamjena gotovo novog kanalizacijskog kolektora, starog samo 27 godina“, priopćila je inicijativa.

Na toj trasi je vrlo teško oštećeno devet od ukupno 12 zgrada, koliko ih ima u tim ulicama, među kojima su i zgrade Veleučilišta u Karlovcu, zgrada Ministarstva kulture i medija, u kojoj treba biti sjedište Konzervatorskog odjela Karlovac, zgrada Karlovačke banke i brojne privatne kuće, nabrojali su iz inicijative.

Naglasili su da će te zgrade trebati rušiti i nanovo graditi ili konstrukcijski obnavljati zbog nestručno izvedenih radova na obnovi kanalizacije koju nije ni trebalo obnavljati.

“Nakon podnošenja prijave EPPO-u, građanske inicijative nastavljaju od tvrtke Vodovod i kanalizacija tražiti na uvid sve dokumente vezane za projekt, a posebno ugovor o osiguranju, jer se polica osiguranja koju je imao izvođač radova pokazala kao nevažeća, tako da niti jedan oštećeni vlasnik nije mogao namiriti oštećenja na svojoj zgradi“, navedeno je u priopćenju.

Izvođač radova je zagrebačka tvrtka GIP Pionir, a nadzor obavlja slovenska tvrtka Projekt d.d.

(Hina)

Odgovori