Rijetka solarna oluja osvijetlila Francusku

Nove obavijesti Svijet Vijesti

U petak, 10. svibnja 2024., nebo iznad Francuske zasjalo je u neobičnim nijansama ružičaste i ljubičaste, zahvaljujući rijetkoj solarnoj oluji koja je izazvala fascinantnu pojavu polarnih svjetala vidljivih čak i daleko izvan uobičajenih granica Arktika.

Ovaj spektakularni događaj, ocijenjen najvišom razinom 5 na ljestvici solarnih oluja, posljednji put se dogodio u listopadu 2003. godine, poznatom kao “Oluje za Noć vještica”. Tada su zabilježeni prekidi u opskrbi električnom energijom u Švedskoj i oštećenja transformatora u Južnoj Africi. Iako trenutni događaj nije dostigao razmjere Carringtonovog događaja iz 1859., najveće zabilježene solarne oluje po NASA-i, ipak je izazvao veliko uzbuđenje među promatračima neba.

Astrofizičar Eric Lagadec, s opservatorija Côte d’Azur, objasnio je da su aurore borealis rezultat interakcije izbačenog plina sa Zemljinom atmosferom i magnetskim poljem. “Sunce je trenutno na vrhuncu svog desetogodišnjeg ciklusa aktivnosti, što je dovelo do ovog nezaboravnog prizora,” rekao je Lagadec, koji je primio stotine fotografija iz cijele Francuske.

Izbačaji koronarne mase dolaze iz sunčeve pjege veličine šesnaest puta veće od Zemlje, putujući brzinom od nekoliko stotina kilometara u sekundi. Fenomen nije ograničen samo na sjevernu hemisferu; iako je tamo češći, južna hemisfera također doživljava ovu nevjerojatnu igru svjetlosti.

Lagadec savjetuje ljubitelje nebeskih fenomena da izađu i pogledaju prema sjeveru, daleko od izvora svjetlosti, kako bi uživali u ovom rijetkom prizoru. Čak i ako sjeverna svjetla nisu odmah vidljiva, dugotrajno izlaganje fotoaparata može otkriti prekrasne scene. A za one koji su propustili ovu večernju predstavu, postoji još uvijek šansa da će se pojaviti i sutra.

“Ovo je prilika koja se ne smije propustiti,” zaključuje Lagadec, “nebo nam je priredilo pravu vizualnu poslasticu koja će se pamtiti godinama.”

Izvori: francetvinfo.fr, platforma X. Foto: Platforma X Guillaume Cannat

Odgovori