Zrakoplovni dan AIRVG2024 održao se u Velikoj Gorici.

Nove obavijesti Vijesti

U subotu, 11. svibnja 2024., Velika Gorica bila je domaćin zrakoplovne priredbe AIRVG2024 – Zrakoplovni dan. Ovaj događaj, koji se održao na prostoru starog terminala Međunarodne zračne luke dr. Franjo Tuđman, okupio je brojne posjetitelje i entuzijaste zrakoplovstva.

Priredba je organizirana pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, Grada Velike Gorice, Međunarodne zračne luke Zagreb i Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Cilj ovog događaja bio je promovirati zrakoplovstvo i zrakoplovna zanimanja u Hrvatskoj i Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

Tijekom cijelog dana, avioni i helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sudjelovali su u izložbenom i letačkom dijelu programa. Izloženi su bili razni modeli aviona i helikoptera, uključujući C3R-EC/DC Rafale, MiG 21 UMD „kockica“, MiG 21 R – oznake „26 112- Rudijev mig”, MiG 21 bis D, Pilatus PC -9M, Zlin 242L, helikopteri OH-58D „Kiowa Warrior“, UH-60M„Black Hawk“, Bell 206B Jet Renger, Mi 171Sh, AS532 Cougar – zrakoplovstva Republike Slovenije te besposadni zrakoplovni sustav ORBITER 3.

Posebno su se istaknuli nastupi akrobatske grupe „Krila Oluje“ sa službenim letačkim programom za sezonu 2024., aviona Zlin 242L i helikoptera Bell 206B Jet Ranger sa demonstracijskim letom. Također, prikazane su sposobnosti združenog djelovanja helikoptera UH-60M/Mi-171Sh i OH-58D pri spašavanju pilota iz neprijateljskog okruženja „Pilot RESCUE“, a avioni MiG 21 i Rafale održali su formacijski let i pojedinačni prelet.

Posebno zanimljiv dio programa bio je zajednički formacijski let aviona Rafale i MiG 21. Ovo je prvi put da su ova dva aviona letjela zajedno na hrvatskom nebu, što je privuklo veliku pažnju posjetitelja. Tijekom povijesnog preleta, pratila ih je pjesma “Rim Tim Tagi Dim”, hrvatskog predstavnika na Euroviziji, čime je HRZ dao podršku našem predstavniku u večerašnjem finalu.

Na Info pultu Ministarstva obrane, zainteresirani posjetitelji mogli su u izravnoj komunikaciji s kadetima-pilotima, vojnim pilotima, zrakoplovnim inženjerima, zrakoplovnim tehničarima i časnicima za navođenje zrakoplova dobiti više informacija o pristupanju u Hrvatsku vojsku, o vojnim studijima i stipendiranju srednjoškolaca. Najmlađi posjetitelji imali su priliku kroz VR (virtual reality) naočale osobno iskusiti letenje u avionima i helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Brigadir Stanko Hrženjak, koordinator aktivnosti AIRVG2024, istaknuo je značaj MiG-ova u povijesti HRZ-a i Republike Hrvatske. “Hrvatsko ratno zrakoplovstvo je s MiG-ovima pobijedilo u Domovinskom ratu i ima jednu posebnu vrijednost na koju smo ponosni”, rekao je Hrženjak.

Organizirana je i panel rasprava “Kako postati vojni pilot?“ u kojoj su vojni piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i kadeti studija aeronautika podijelili svoja iskustva o odluci i motivima da postanu vojni piloti, o postupku prijave i procesu upisa, liječničkom pregledu, školovanju, letačkoj obuci kao i letačkoj karijeri te profesionalnom napredovanju u vojnoj službi.

Brigadir Damir Barišić, jedan od osnivača akrobatske grupe Krila Oluje, pozvao je mlade da se pridruže HRZ-u. “Budućnost je za nas počela, budite dio nje!”, poručio je Barišić.

Iako je program bio podložan promjenama, Zrakoplovni dan AIRVG2024 uspješno je održan, pružajući posjetiteljima uvid u svijet zrakoplovstva i priliku za interakciju s profesionalcima iz industrije.

Izvor airvg.info Foto: MORH/ J. Kopi

Odgovori