U Osijeku održan sastanak Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije

Nove obavijesti Vijesti

OSIJEK, 3. lipnja 2024. – Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane, Ivan Anušić, prisustvovao je danas sastanku Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije u Osijeku, gdje je kao počasni član Upravnog vijeća Zaklade istaknuo kontinuiranu podršku Hrvatima izvan granica domovine.

Ministar Anušić naglasio je važnost političke, ekonomske i sveobuhvatne pomoći Hrvatima u Bosni i Hercegovini, Vojvodini i Crnoj Gori, ističući kako je to ne samo zakonska već i moralna obveza. “To je naš narod i moramo tu dužnost pomaganja imati usađenu u sebi,” rekao je Anušić, dodajući da će Osječko-baranjska županija nastaviti produbljivati suradnju kroz razvojne projekte koji će pridonijeti boljitku Hrvata izvan Hrvatske.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, vrhbosanski nadbiskup i metropolit mons. Tomo Vukšić, te saborska zastupnica Nataša Tramišak.

Obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić istaknuo je dugogodišnju pomoć Osječko-baranjske županije Hrvatima u Bosni i Hercegovini, Vojvodini i Crnoj Gori, naglašavajući važnost podrške razvojnim projektima koji će osigurati opstojnost Hrvata na tim područjima.

Vrhbosanski nadbiskup i metropolit mons. Tomo Vukšić zahvalio je na potpori županijskih vlasti i obećao nastavak pomoći radu Zaklade, dok je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Josip Dabro izrazio zahvalnost Osječko-baranjskoj županiji za svesrdnu podršku Zakladi od njenog osnutka.

Zaklada Vrhbosanske nadbiskupije, osnovana u veljači 2020. godine sa sjedištem u Vukovaru, usmjerena je na humanitarne aktivnosti za bolesne, stare, nemoćne, djecu predškolske dobi, učenike, studente i mlade, te na projekte u Republici Hrvatskoj i Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Zaklada se osnovala sa svrhom:

  • pokretanja inicijative, kao i samo osnivanje, izgradnja, uređivanje i opremanje domova za stare i nemoćne,
  • pružanja raznih oblika potpore starim, nemoćnim i bolesnim osobama,
  • sudjelovanja u financiranju obnove i opremanja objekata u kojima prebivaju djeca predškolske dobi, učenici i studenti,
  • potpore fizičkim osobama (obiteljima u potrebi) i pravnim osobama koje provode programe i projekte usmjerene na dobrobit djece i mladih,
  • dodjele novčane potpore učenicima i studentima tijekom njihovog redovitog školovanja,
  • prikupljanja novčanih sredstava za pomoć u ostvarivanju drugih projekata Vrhbosanske nadbiskupije.

Među ključnim projektima Zaklade istaknuta je obnova zgrade Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i izgradnja višenamjenskog Doma za starije u Općini Kiseljak, koji uključuje i organiziranje vrtića, što doprinosi jačanju položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Izvor: MORH, Osječko-baranjska županija Foto: Osječko-baranjska županija/ Josip Šeri

Odgovori