Pobjednik „4. memorijala Šimo Đamić – Štit Domovine Đakovo 2022.” – Slovenski policajac Jure Majdić

Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Danas u Đakovu održan je “4. memorijal Šimo Đamić- Štit domovine 2022” , koji je prije svega domoljubni karakter. U sportskom policijsko-vojnom međunarodnom natjecanju, sudjelovalo je 56 natjecatelja.

Natjecanje koje se tradicionalno održava u sjećanje na legendarnog zapovjednika Specijalne jedinice policije Policijske uprave brodsko- posavske Šimu Đamića, a ove godine se ono održalo u organizaciji Policijske uprave osječko-baranjske .

Start utrke započeo je 7 sati, u Trnavi, potom su natjecatelji prolaziti kroz šumovito i obradivo zemljište preko područja Kondrića, Đakovačkih Selaca prema Đakovu gdje se utrka završila ispred katedrale.

Natjecatelji su morali u što kraćem roku proći stazu dugu 30 kilometara, po šumskim i poljskim putevima, trčanjem ili hodanjem uz pomoć kompasa i topografskih zemljovida, noseći pritom obaveznu opremu i naoružanje ukupne mase gotovo 10 kilograma, a uz to će obavljati i složene vojno-policijske zadaće (navigacija, prelazak preko užeta, pješačke prepreke, veslanje, ulazak u prostoriju s FX pištoljem, precizno gađanje službenim pištoljem, sastavljanje i rastavljanje naoružanja).

Završni prigodni program ”4. memorijala Šimo Đamić – ŠTIT DOMOVINE Đakovo 2022” odvijao se ispred  ispred katedrale Svetog Petra u Đakovu, na kojem su posjetitelji mogli pogledati padobranski skok iz helikoptera, nastup policijske klape Sveti Mihovil. Također, posjetitelji su imali prilike pogledati i upoznati svo naoružanje i tehnička sredstva i oprema koju policijski službenici koriste tijekom obavljanja policijskih poslova.

Ove godine, ŠTIT DOMOVINE osvojio je slovenski policijski službenik Jure Majdić, koji je rekako : „Utrka je bila dobro organizirana, sviđala mi se od starta do cilja, bilo je vrlo naporno, 34 kilometra duga staza, orijentacija, pucanje, drugih prepreka, bilo je jako teško”. Odmah poslije njega na cilj je stigao policijski službenik iz Interventne policije krapinsko zagorske Policijske uprave, Luka Špehar . Treće mjesto u ovogodišnjem natjecanju osvojio Dejan Aman, pripadnik Jedinice specijalne interventne policije Osijek.

Načelnik osječko-baranjske Policijske uprave prigodnim riječima čestitao je pobjednicima riječima “ Čestitam vam u ime Policijske uprave, hvala Vam što ste sudjelovali, svaka vam čast.

Memorijal Šime Đamić ima posebnu važnost u smislu da oni najbolji u psihofizičkoj spremi, oni najpožrtvovniji i oni najvrjedniji uvijek ostvare najbolje rezultate, a mi u Ministarstvu unutarnjih poslova i u policiji možemo samo reći da kako oni ostvaruju rezultate u natjecanju i u sportskim disciplinama tako se mi moramo pobrinuti da svakim danom situacija bude sve bolja i u državi, a naročito među policajkama i policajcima u smislu da im omogućimo sve uvjete koje su oni zaslužili i da tako zapravo pridonesemo sigurnosti i da pridonesemo boljim uvjetima njihovog rada jer zaista oni rade jedan jako, jako težak posao”, izjavila je državna tajnica Irena Petrijevčanin.

Domovini vjeran !

Odgovori