U Zagrebu ispred HDZ-a održan prosvjed “Dajemo vam otkaz “

Vijesti

Nezadovoljstvo hrvatskih građana s današnjom politikom rezultirao je mirnim prosvjedom pred središnjicom HDZ-a. Prosvjed je započeo u 12 sati, kako je i najavljeno. Okupilo se par tisuća nezadovoljnih građana.

Prosvjed je organiziran nakon izbijanja afere s velikom pljačkom u Ini, a organizatori su poručivali da “Vladi treba dati otkaz” zbog te i niza drugih korupcijskih afera.

Prosvjed “Dajemo vam otkaz” u organizaciji ”Slobodni zajedno” , započeo je s riječima organizatora ; “ Okupili smo se ovdje da kažemo dosta je. Vi, lopovi , ali ne samo vi nego svi oni koji su posljednjih 30 godina pljačkali i lagali ovaj narod. Morate znati, dosta nam je laži, dosta nam je krađe, dosta nam je korumpiranog zdravstva, korumpiranog sudstva, korumpirane javne uprave. Dosta nam je stotina nepotrebnih agencija gdje ste uhljebili svoje poslušnike. ..

Zatim, kao prva govornica izašla je Iva Anzulović, slobodna novinarka. Iva je poznata aktivistica koja godinama pokušava prokazati razne kriminalne radnje.

U 2018. godini ispred zgrade Vlade bacila je punu kantu izmeta, kako bi ukazala na nezakonitosti koje ova institucija čini protiv građana Republike Hrvatske, aludirajući na rad DORH-a u sporu protiv Georga Gavrilovića nakon čega ju je legitimirao policajac i uveo u zgradu Vlade. Tijekom svega nosila je majicu s fotografijom Siniše Glavaševića, vukovarskog novinara ubijenog 1991. godine, ispod koje stoji natpis ”Optužujem vas, gospodo”. Georg Gavrilović je u sporu uspio dobiti 22 milijuna kn odštete u ljeto 2018. na arbitraži u Washingtonu – piše imperijal . Arbitražno vijeće pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova (ICSID), u postupku koji su Georg Gavrilović i njegova tvrtka pokrenuli protiv Republike Hrvatske, 26. srpnja donijelo je pravorijek kojim je “jednoglasno utvrdilo da je Republika Hrvatska bespravno izvlastila imovinu tvrtke Gavrilović”.

Iva Anzulović za govornicom je rekla kako je živjela na Trešnjevci zagrebačkoj 40 godina a 2018. nakon što je sasula “govna” na DORH i Vladu, rekla je dosta i otišla u Viroviticu. ” Tamo me je dočeka Josip Đakić, još gori HDZ. U startu da znamo kako ćemo. Ovaj grad(Zagreb) želim podsjetiti što je bio. Osamdesete i devedesete godine grada Zagreba bio je sjecište svih kultura i supkultura gdje se uvijek razvijala komunikacija, gdje se uvijek razgovaralo, nikad se nije tuklo, nikad se nije vrijeđalo. I mi Zagrepčani smo takvi, i to znači ono “moje Dinamo”.Od devedesete kada je Hrvatska stasala , što su nam radili? Prvo su nam uzeli Dinamo. Onda su krenuli na Kamensko na Nadu Dimić, onda su krenuli na cijeli grad, onda su nam izazvali krizu, nismo imali gradonačelnika. Nismo mi to zaboravili HDZ-ovci moji ! Nema veze što je 30 godina prošlo, sve se pamti, sve je ostalo zapisano, zahvaljujući hrvatskim novinarima. Hrvatski novinari su oni što bilježe povijest, a povjesničari , svaka vam čast na vašoj profesiji, vi tumačite povijest. Mi smo bili tamo, mi smo fotografirali, mi smo razgovarali i mi znamo šta je bilo. .. ”

“Ja sam uvijek spreman na poraz, ali on se neće dogoditi danas. Ne protiv ovako slabog neprijatelja kao HDZ. HDZ je slab, poljuljan, slabiji. Naizgled ima sve. Ima svoju vojsku glasača, svoju televiziju, svoje plaćene novinare, svoju kvazioporbu, korumpirano pravosuđe… Ali, HDZ zapravo nema ništa”, rekao je student povijesti Stjepan Bajić

“Jesmo li povjerovali da mi mali moramo štedjeti energiju da oni mogu mlažnjacima letjeti na konferencije o klimi” govorili su:

“Osuđujemo i ne prihvaćamo programe koji seksualiziraju djecu u školama i vrtićima. Zbunjuju djecu i u školi ih potiču da misle da nisu onog spola s kojim su se rodila. Potiče ih se da mijenjaju spol.” Isticali su .

U jednom trenutku policijske snage blokirale su prilaz prema fontani, a branitelji koji su htjeli doći do govornice, bili su blokirani, jer im je kordon policije zaprijećio put preko pješačkog prelaza. Nakon razgovora pred sam kraj prosvjeda, oko 14 sat, branitelji su pušteni, te kada su stigli do govornice jedan od redara krenuo je fizički prema skupini. Jedna gospođa je to pokušala umiriti. Poslije toga, nešto prije 14 sati, minutom šutnje za poginule branitelje, skup su službeno završili.

Među prosvjednicima bilo je i onih koji su pokušali stvoriti nemir, te zagovaratelja raznih urota.

Na prosvjedu su bili viđeni i političari; Gradonačelnik Sinja Miro Bulj, Nikola Grmoja, Željko Sačić i Marin Miletić, a i Maja Sever,  hrvatska novinarka i TV-voditeljica, poznata po dugogodišnjem radu u informativnim emisijama Hrvatske radiotelevizije.

Osim zastave HOS-a, koje su nosili pripadnici Udruga HOS-a, nije bilo nikakvih izgreda niti uzvika, kako su pojedini mediji izvjestili.

Mirni prosvjed završio je mirno, a koliki će učinak pokazati, to će se vidjeti u budućnosti.

Odgovori