Pripadnici ZSS-a hodnjom odali počast poginulom suborcu Nenadu Mataku – Mehi

Nove obavijesti Riječ branitelja Vijesti

Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga(ZSS) predvođeni zapovjednikom brigadirom Ivanom Milošem obilježili su u petak 10. ožujka 2023. hodnjom na Velebitu, dugoj 16 kilometara, do spomen obilježja pogibije pripadnika specijalne postrojbe HV-a bojnika Nenada Mataka – Mehe, 30. godišnjicu njegove pogibije.

Bojnik Nenad Matak – Meho dragovoljac je Domovinskog rata, od 5. studenog 1990. Bio je pripadnik Specijalne postrojbe MUP-a RH Rakitje, a osnivanjem Zbora narodne garde prelazi u 1. gardijsku brigadu Tigrovi. U kolovozu 1991. godine postao je pripadnik Specijalne postrojbe GS HV-a. Ranjen je u akciji oslobađanja Gornjeg Zemunika. Poginuo je 14. ožujka 1993. godine prilikom izviđanja terena na Velebitu. Njegovi suborci svjedoče kako je posebno volio Velebit te kako je uvijek govorio: “Ako ginem, neka ginem tamo”. Posmrtno je odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te Spomenicom domovinskog rata.

Polazna točka hodnje bila je, na Velikom Rujnu, a završna na Račabuši, mjestu pogibije bojnika Mataka, gdje su mu paljenjem svijeća zapovjednik ZSS-a i pripadnici postrojbe odali počast.

U crkvici “Velika Gospa”, uoči polaska vojni kapelan ZSS-a don Željko Savić služio je misno slavlje za poginulog bojnika Mataka, za sve poginule i umrle hrvatske branitelje kao i za pokojnog snimatelja HRT-a iz zadarskog centra Vedrana Zrilića koji je prošle godine na ovom mjestu iznenada preminuo te mu je paljenjem svijeća kod kapelice odana počast.

Uz pripadnike ZSS-a, misi su nazočili članovi obitelji i prijatelji pokojnoga bojnika Mataka, te načelnik općine Starigrad Paklenica Marin Čavić.

Zapovjednik ZSS-a brigadir Ivan Miloš istaknuo je kako je dužnost Zapovjedništva specijalnih snaga i svih njegovih pripadnika obilježavati obljetnice poginulih suboraca.

Ovakve nas obljetnice povezuju, a ova memorijalna hodnja je postala tradicija kojoj ćemo se uvijek odazivati i provoditi u sjećanje na naše poginule suborce. To je naša dužnost i ništa nas u tome ne može spriječiti”, kazao je brigadir Miloš.

Brat poginulog heroja Domovinskog rata Ivan Matak kazao je kako obitelji neizmjerno znači što se Nenada suborci i danas sjećaju i ne dozvoljavaju da se njegova žrtva zaboravi.

Ponosni smo što se 30 godina nakon njegove smrti suborci i prijatelji sjećaju njegova lika i djela. Otišao je među prvima u obranu Hrvatske i žao mi je što nije doživio ni jedan dan slobode za koju se borio. Zahvaljujemo pripadnicima Zapovjedništva specijalnih snaga na ovoj inicijativi”, rekao je Ivan Matak.

Načelnik općine Starigrad Paklenica Marin Čović istaknuo je kako će Općina uvijek podupirati ovakve inicijative i davati ima svu potrebnu potporu.

Nastavak prisjećanja na njegovu žrtvu bit će 14. ožujka 2023. na groblju Belafuža u gradu Zadru, gdje će se položiti vijenci i zapaliti svijeće na njegovom posljednjem počivalištu.

(Izvor i foto: MORH )

Odgovori