Očišćeno 85 posto Trakošćanskog jezera

Nove obavijesti Vijesti

TRAKOŠĆAN, 5. srpnja 2024. – Radovi na Trakošćanskom jezeru napreduju prema planovima, očišćeno je više od 85 posto jezera te bi čišćenje trebalo završiti do kraja srpnja, a do kraja kolovoza i sanacija erozija i izgradnja obaloutvrda, rekao je Milan Rezo iz Hrvatskih voda.

Projekt vrijedan oko četiri milijuna eura financiraju Hrvatske vode, a prema Rezinim riječima u tijeku je visoka faza završetka radova.

Paralelno, s obzirom na to da smo očistili sediment iz jezera, idemo sa sanacijom erozija. odnosno klizišta na lijevoj i desnoj obali”, rekao je Rezo koji je direktor VGO Hrvatskih voda za Muru i gornju Dravu. 

Dodao je da su završili 120 metara gabionskih zidova na desnoj obali bivšeg kupališta i 40 metara potpornog zida uz branu prema dvoru Trakošćan. Preostaje još 300 metara uređenja obale kamenom na tom dijelu jezera.

Istaknuo je da je dosad očišćeno više od 85 posto jezera te izvađeno više od 170 tisuća kubika sedimenta.

Vrijeme ih, kazao je dvaput omelo u radovima, imali su preko 80 tisuća kubika vode u jezeru pa su morali napraviti prekide.

Inače rade sedam dana u tjednu, vladaju situacijom i uvjereni su da je poslu došao kraj.

Prema prvim procjenama projekt je trebao koštati 2,5 milijuna eura, no ukupna će vrijednost biti oko četiri milijuna eura jer se provodi već nekoliko godina tijekom kojih su pod pritiskom inflacije cijene građevinskih radova porasle.

Išli smo u rebalans prema Vladi, odnosno Ministarstvu financija sa zahtjevom od 1,5 milijuna eura s PDV-om, a paralelno sada pripremamo zahtjev da apliciramo na NPOO i dobili smo obećanje s pozicije Ministarstva gospodarstva da će nam to prihvatiti”, kazao je Rezo.

Dodao je kako su u Hrvatskim vodama uvjereni da će ‘iz EU programa povući sredstva u iznosu od 85 posto’.

(Hina) 

Odgovori