Amerika se i dale drži podalje s ICC-om zbog bojazni da će sud pokrenuti kazneni progon protiv Amerikanaca

Nove obavijesti Svijet Vijesti

Pentagon blokira Bidenovu administraciju u dijeljenju dokaza s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu koji su prikupile američke obavještajne agencije o ruskim zločinima u Ukrajini, priopćili su sadašnji i bivši dužnosnici upućeni u to pitanje, piše The New York Times.

Američke vojne vođe protive se pomaganju sudu u istrazi Rusa jer se boje da će postaviti presedan koji bi mogao pomoći i utrti put kaznenom progonu Amerikanaca. Ostatak administracije, uključujući obavještajne agencije i Državno i ministarstvo pravosuđa, zalaže se za davanje dokaza sudu, kazali su dužnosnici.

Dokazi, kako se navodi, uključuju detalje relevantne za istragu koju je glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda Karim Khan započeo nakon ruske invazije na Ukrajinu prije godinu dana. Informacije, kako se izvješćuje, uključuju materijal o odlukama ruskih dužnosnika o namjernom gađanju civilne infrastrukture i otmici tisuća ukrajinske djece s okupiranog teritorija.

Tužitelj Karim Khan izjavio je još prošle godine u ožujku, kako će pokrenuti istragu nakon što je zaprimi zahtjeve 39 zemalja članica, od kojih je većina europska. Takav korak bez presedana je na sudu, gdje tužitelji obično mjesecima čekaju odobrenje sudskog vijeća.

Rusija, kao i Sjedinjene Države, nije članica suda, tako da nema zakonsku dužnost predati svoje ljude na kazneni progon. Međutim, sud može izdati međunarodne uhidbene naloge kojima se članove obvezuje na uhićenje osumnjičenika protiv kojih je sud podignuo optužnicu.

Mnoge demokracije pridružile su se Međunarodnom kaznenom sudu, uključujući bliske američke saveznike poput Britanije. Ali Sjedinjene Države su se dugo držale podalje, zabrinute da bi tribunal jednog dana mogao pokušati kazneno goniti Amerikance.

Uprave obiju strana također su zauzele stajalište da sud ne bi trebao izvršavati nadležnost nad građanima iz zemlje koja nije stranka ugovora, poput Sjedinjenih Država i Rusije – čak i kada se navodni ratni zločini događaju na teritoriju zemlje koja je na nju potpisala, poput Ukrajine i Afganistana.

Vijeće za nacionalnu sigurnost sazvalo je sastanak “odbora za ravnatelje” na razini vlade 3. veljače u pokušaju rješavanja spora, rekli su dužnosnici, ali ministar obrane Lloyd J. Austin III nastavio se protiviti. Gospodin Biden još nije donio odluku, rekli su dužnosnici.

Većina ljudi koji su opisali unutarnji spor učinili su to pod uvjetom anonimnosti kako bi razgovarali o osjetljivim raspravama.

Međutim, senator Lindsey Graham, republikanac iz Južne Karoline, koji je pomogao u poticanju Kongresa da ublaži ograničenja prošle godine za pomoć Međunarodnom kaznenom sudu, potvrdio je parametre spora i okrivio Ministarstvo obrane za njegovu nevoljkost.

Odgovori