MUP: strani policajci i ove godine brinu o sigurnosti gostiju na zadarskom području

Nove obavijesti Vijesti

Zadar, 4. srpanj 2024. godine – I ove se godine nastavlja projekt Ministarstva unutarnjih poslova ”Sigurna turistička destinacija”, u okviru kojeg u turističkim odredištima u Hrvatskoj borave strani policijski službenici i zajedno s hrvatskim policijskim službenicima brinu o sigurnosti turista.

Riječ je o originalnom projektu, brendu hrvatske policije. Naime, u Republici Hrvatskoj je 1994. godine započela akcija TOURS (danas Sigurna turistička destinacija) odnosno akcija podizanja sigurnosti tijekom turističke sezone prevencijom kriminala i prekršaja i pojačanim mjerama u prometu te na graničnim prijelazima, a kako bi se turistima omogućio siguran dolazak i boravak u Hrvatskoj.

Od početka provedbe, broj stranih policijskih organizacija koje sudjeluju u projektu kontinuirano se povećavao te su se do 2023. godine u projekt „Sigurna turistička destinacija“ uključile ukupno 24 policijske organizacije iz 21 države, a na inicijativu hrvatske policije od 2006. godine druge europske države počinju u RH upućivati svoje policijske službenika tijekom turističke sezone.

Od početka 2006. godine, uključujući i 2024. godinu u projektu ukupno sudjeluje 1 207 policijskih službenika.

Ove godine u projektu će sudjelovati 97 stranih policijskih službenika iz 19 zemalja, a njihova osnovna zadaća bit će unaprjeđenje komunikacije i suradnje između hrvatske policije i turista iz njihovih zemalja, a sve kako bi se strani gosti u Hrvatskoj osjećali što ugodnije i sigurnije.

Policijskoj upravi zadarskoj tijekom ove ljetne sezone boraviti će ukupno 14 policijskih službenika iz šest zemalja. Uz Austriju, Njemačku, Mađarsku i Poljsku, tijekom kolovoza će stići policijski službenici iz Italije i NR Kine.

Strani policijski službenici obavljat će zajedničke službe s hrvatskim policajcima, odjeveni u svoje službene odore, a njihova je zadaća pomoć hrvatskoj policiji u obavljanju svakodnevnih poslova, posebice u prevenciji kaznenih djela te održavanju povoljnog stanja sigurnosti u prometu.

(MUP) PU zadarska Foto: PU zadarska

Odgovori