AZOP: curenje podataka procurilo iz ureda za osiguranje

Nove obavijesti Vijesti

ZAGREB, 5. srpnja 2024. – Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) utvrdila je da se struktura podataka više od milijun vlasnika vozila koji su “procurili” podudara s evidencijom Hrvatskog ureda za osiguranje, te da ti podaci prema trenutno raspoloživim informacijama nisu dostupni široj javnosti.

Nadzornim postupanjem kod Centra za vozila Hrvatske, MUP-a i drugih pravnih subjekata koji su se povezivali s povredom, utvrđeno je da oni ne raspolažu sa svim podacima sadržanim unutar sporne datoteke dostavljene posredno od strane medija Agenciji na USB sticku te da nemaju mogućnost raspolaganja takvom strukturom podataka, izvijestila je u petak agencija.

Naveli su pritom kako je utvrđeno da se struktura podataka, koja im je dostavljena, podudara s evidencijom kojom raspolaže Hrvatski ured za osiguranje kao voditelj obrade osobnih podataka.

AZOP ističe da, kao i druga nadležna tijela, provodi daljnje nadzorno postupanje u cilju utvrđenja svih relevantnih okolnosti iznošenja osobnih podataka iz baze Hrvatskog ureda za osiguranje te će po okončanju postupanja dodatno izvijestiti javnost.

Prema trenutno raspoloživim informacijama osobni podaci nisu dostupni široj javnosti, već su dostavljeni nadležnim tijelima koja provode postupanja iz svoje nadležnosti”, priopćili su.

Krajem svibnja Večernji list je objavio da je u posjedu dokumenta o prijavi Sigurnosno obavještajnoj agenciji (SOA) zbog curenja 2.444.587 zapisa o vozilima 1.195.052 fizičkih osoba, odnosno podataka poput imena, adrese, OIB-a, JMBG-a, datuma rođenja, registracije i drugih podataka o vozilima i njihovim policama osiguranja.

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tada je poručio da traju intenzivni izvidi o tome kako su iscurili podaci o vozilima i njihovim vlasnicima, naglasivši da ti podaci nisu iscurili iz MUP-a, kao i to da ih nema u javnom prostoru.

(Hina) 

Odgovori