Obilježena 33. godišnjica herojske akcije u Tenji: Poginuli branitelji nikada neće biti zaboravljeni

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Tenja, 7. srpanj 2024. – Danas u antunovačkoj ulici u Tenji, obilježava se 33. godišnjica prve akcije i prvih žrtava na području Tenje, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. U ranim jutarnjim satima tog sudbonosnog dana 1991., hrvatski branitelji, zajedno sa specijalnom policijom, hrabro su ušli u selo Tenja, udaljeno samo 6 km od Grada Osijeka, kako bi oslobodili ranije zauzeti dio od strane pobunjenih Srba.

U organizaciji Temeljnog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata iz Tenja, u suradnji s HVIDR-om iz Orahovice i Mjesnim odborom Tenja, danas su položeni vijenci i upaljene svijeće kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Antunovačkoj ulici u Tenji.

S punim pijetetom, odajemo počast onima koji su svoje živote dali za slobodu Tenje, Osijeka i cijele Hrvatske. Uz članove obitelji, vijenac su položili i članovi UDDRH Tenja, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, u ime gradonačelnika Grada Osijeka Ivana Radića, izaslanik, te prijatelji i suborci, predstavnici braniteljskih i ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Hrvatske vojske i policije.

Selo Tenja je do ratne 1991. bilo mješovito nastanjeno.  u Tenji je živjelo ukupno 7663 stanovnika, od kojih je bilo 2813 Hrvata i 4177 Srba. U Novom dijelu Tenje( koje je bliže Osijeku) bilo je uglavnom nastanjeno  hrvatskim stanovištem, dok je Stara Tenja bila nastanjena pretežno srpskim stanovništvom.

Prema knjizi “Hranite ili ubijte”, autora Mate Božičevića, stanovništvo u Tenji podijelilo se na srpsko i hrvatsko, na razne načine: „Pored Večernjeg lista često kupujem i Večernje novosti. Prvi list objavljuje da je izvršena agresija na slobodnu Hrvatsku, drugi da je ugrožen srpski narod u Hrvatskoj, te traži od cijelog srpskog naroda da se pomogne ugroženom Kninu i drugim krajevima.“ 

Do početka mjeseca srpnja 91, načelnik osječke policije Rajhl Kir pokušavao je uspostaviti mir u tom dijelu, a poslije njegove likvidacije 1. srpnja. , stvari su krenule nizbrdo. Srpsko stanovništvo koje se pobunilo protiv neovisnosti Republike Hrvatske, počelo se sve više grupirati i naoružavati, tako da je 7. srpnja donijeta odluka da se selo Tenja očisti od pobunjenika.  Po navodima sudionika akcije toga dana,  Tenja bi bila oslobođena, uz minimalne žrtve, ali se oko sredine dana umiješala JNA i onda je sve krenulo naopako. Prvo su hrvatske snage bile vraćene na početne položaje, a zatim su uslijedili i snajperski hici iz onog djela koje je u toku akcije bilo pod kontrolom hrvatskih snaga. 

U toj akciji, poginuli su Damir Hornung iz Orahovice, Franjo Jusup iz Čačinaca, Zdravko Rittgasser pripadnik MUP-a iz Kunišinaca i Đuro Kiš iz Tenje( MUP) Njega su pobunjenici prepoznali i zarobili u kino dvorani koja je služila kao zatvor iz kojeg je istog dana odveden te ubijen iza mjesne ambulante. Za ubojstvo Đure Kiša optužen je pripadnik Teritorijalne obrane Tenja Božo Vidaković. Prema optužnici Županijskog suda u Osijeku on je Kišu, kojem su ruke bile vezane bodljikavom žicom, pucao u glavu i tijelo iz automatskog oružja. Za taj zločin sudilo mu se prije nekoliko godina na Višem sudu u Beogradu, a Marko Zegnal  iz Kešinaca smrtno je ranjen. Uz Marka je bilo još desetak ranjenih .

Neka se sjećanje na hrabre branitelje njihovom žrtvom i požrtvovnošću uvijek čuva u našim srcima. Neka njihova hrabrost bude vječni podsjetnik na važnost obrane domovine i slobode.

Odgovori