58. Đakovački vezovi: Slavlje kulture, tradicije i identiteta u srcu Slavonije

Domovinski rat Kultura Nove obavijesti Vijesti

U petak, 7. srpnja, s početkom u 21:00 sat, Strossmayerov trg u Đakovu postao je epicentar kulturnog događaja – otvaranja 58. Đakovačkih vezova. Ova prestižna manifestacija okupila je brojne posjetitelje, a organizatori su Grad Đakovo, uz suorganizaciju Turističke zajednice Grada Đakova i zemlje-partnera, Republike Bugarske. Pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske i generalnog sponzora Žito grupe, Đakovački vezovi su se ponovno pokazali kao nezaobilazno mjesto susreta kulture, tradicije i identiteta.

Glazbeno-scenska slika: Hommage Luki Botiću

Ovogodišnja glazbeno-scenska slika, prema scenariju đakovačkog književnika Mirka Ćurića i u režiji Darka Milasa, nosi naslov inspiriran stihovima hrvatskog književnika i političara Luke Botića. Botić je svoj život posvetio Đakovu, gdje je 1863. godine i umro te pokopan. Nastupili su brojni glumci osječkog HNK, glazbeni solisti, KUD-ovi i tamburaški sastavi.

Svečano otvorenje uz visoke goste

U nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, brojnih ministara, saborskih zastupnika, đakovačkog biskupa, župana, gradonačelnika drugih gradova, brojnih Đakovčana i njihovih gostiju, 58. Đakovačke vezove svečano su otvorili gradonačelnik Marin Mandarić, veleposlanica Republike Bugarske u RH NJ.E. Iva Nikolaeva Kruleva i premijer Andrej Plenković.

Gradonačelnik Mandarić zahvalio je na povjerenju koje je Vlada, resorna ministarstva, Osječko-baranjska županija, brojni sponzori i donatori iskazali Đakovačkim vezovima. Republika Bugarska, kao zemlja-partner, predstavit će svoj folklor i tradiciju.

Premijer Plenković istaknuo je zadovoljstvo dolaskom u Đakovo i pohvalio organizacijski odbor koji je privukao brojne posjetitelje i folklorna društva. “Želim čestitati gradu Đakovu i svima u organizacijskom odboru, koji su ove godine u partnerstvu s Republikom Bugarskom, uspjeli i sada privući brojne posjetitelje i folklorna društva, koja će ovdje nastupati, i približiti ono što znači Slavonija, Hrvatska, ono što volimo i što jesmo“, naglasio je premijer Plenković

Vlada RH će i ubuduće podupirati Đakovačke vezove i druge manifestacije u regiji.

Veleposlanica Iva Nikolaeva Kruleva istaknula je poveznicu Bugarske i Hrvatske, i veliko poštovanje biskupu Josipu Jurju Strossmayeru. “Kada smo dobili poziv da budemo zemlja partner na jednom od najpoznatijih festivala, ne samo u Hrvatskoj nego i u inozemstvu, Đakovačkim vezovima, nismo razmišljali hoćemo li, nego smo samo razmišljali da to bude što bolje. Hvala vam na prilici da Bugarska višestruko predstavi svoje ljepote i mogućnosti. U rukovodstvu grada Sandanskog vidjeli smo želju i entuzijazam što smo pretočili u nastup Ansambla Nikola Vapcarov iz tog grada”, rekla je veleposlanica Nikolaeva Krulova.

Nakon što su 58. Đakovački vezovi otvoreni, Slavonske lole zabavljale su posjetitelje Đakovačkih vezova duboko u noć.

DSC_7734
FOTO ALBUM

Finale i program

Pred nama je finale Đakovačkih vezova, a u subotu, 6. srpnja, partnerska Bugarska predstavit će svoju gastronomiju i zanate na gradskom korzu. Ansambl za folklornu pjesmu i ples Nikola Vapcarov iz grada Sandanski izvest će folklorni program na ljetnoj pozornici u Strossmayerovom parku.

Nedjeljni svečani mimohod također će biti atraktivan dio programa.

Uz njih, u ovogodišnjem mimohodu središtem Đakova proći će oko 60 folklornih skupina s 2.400 sudionika iz Hrvatske, SAD-a, Kanade, Australije, Švicarske, Austrije, BiH i Srbije te iz Indije čime je Azija po prvi puta na Vezovima. U svečanom mimohodu bit će i okićene svatovske zaprege te jahači.

Dragi prijatelji Đakovačkih vezova, uživajte u bogatstvu hrvatske kulture, tradicije i toplini Slavonije!, poručuje gradonačelnik Mandarić.

DSC_7348
FOTO ALBUM

Odgovori