Ultramaraton Vukovar – Srebrenica: Trkači za mir, toleranciju i međusobni suživot

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Vijesti

Vukova, 6. srpnja 2024. – Predstavnici Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba organizirali su XIII. Ultramaraton Vukovar – Srebrenica u spomen na žrtve genocida u Srebrenici i Vukovara, te na sve nevino stradale tijekom rata od 1990. do 1995. godine u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Ovaj iznimni ultramaraton, koji se održava od 2012. godine, obuhvaća pet etapa i ukupno 227 kilometara trčanja.

Pet hrabrih maratonaca – Dražen Ćućić, Miroslav Dudić-Lovrić, Boban Pantović, Mirsad Softić i Duško Štrbac – krenuli su s mjesta masovne grobnice Ovčara, gdje su ih dočekali gradonačelnik Ivan Penava, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić, te član Savjeta za branitelje gradonačelnika grada Vukovara, Zlatko Zaoborni.

Prije početka ultramaratona, odana je počast žrtvama Ovčare. Izaslanstvo Grada Vukovara položilo je vijenac i upalilo svijeću, dok su predstavnici Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i sudionici maratona podno spomenika položili ljiljane.

Gradonačelnik Penava istaknuo je kako se ovim ultramaratonom vežu dvije strašne tragedije – one u Vukovaru i Srebrenici. “Zahvala Vijeću bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i trkačima na ustrajnosti i inicijativi. Pothvat nije lak, trči se 227 kilometara, ali svrha je jača od svega. Čuva se uspomena na tragediju i nedužne živote, ali je ultramaraton i poveznica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, između Vukovara i Srebrenice. Trkačima želim siguran i sretan put do Srebrenice”, rekao je gradonačelnik Penava.

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, Armin Hodžić, istaknuo je važnost kulture sjećanja i odavanja počasti žrtvama. “Povezujemo dvije rane Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Žrtva ljudi koji trče svaki dan jedan maraton u ovih pet dana snažna je motivacija i za nas ostale da šaljemo poruku i opomenu svijetu da se nešto slično nikome ne smije ponoviti, ali isto tako i da se ne smiju zaboraviti žrtve Srebrenice, Vukovara i svih drugih ratnih zločina u našim državama”, rekao je Hodžić.

Dražen Ćućić, koji ovaj ultramaraton trči jedanaesti put, istaknuo je kako je on organiziran za sve civilno stradale žrtve, bez obzira na njihovu nacionalnost. “Ne smijemo zaboraviti što se dogodilo na našim prostorima devedesetih godina i zato kontinuirano čuvamo sjećanje i na ovaj način. U ratu se ubijaju i žene i djeca, a iz pozicije roditelja mogu reći samo ‘ne daj dragi Bože da se ikada ponovi’. Razumijemo i suosjećamo s majkama Srebrenice, s majkama Ovčare.

Izvor i foto: Grad Vukovar

Odgovori