(FOTO ALBUM) Obilježena 32. godina pogibije generala Blage Zadre i pukovnika Alfreda Hilla

Nove obavijesti

Za Hrvatsku ću dati život, samo da mi je doživjeti dan kad bude nezavisna i priznata!

Svečanost obilježavanja 32. obljetnice pogibije heroja i zapovjednika 3. bojne 204. brigade general-bojniku Blage Zadre, započela je polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, svetom misom te potom prigodnim programom na Trpinjskoj cesti.

DSC_8011
Foto album

Vijenci su položeni i u spomen pukovnika Alfreda Hilla koji je poginuo istoga toga dana u Vukovaru.

Svečanom polaganju vijenaca i paljenjem svijeća prisustvovala je Blagina obitelj i obitelj Alfreda Hilla, obitelji nestalih, poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, pročelnik vojnog Ureda pri Uredu predsjednika brigadir Ivica Kranjčević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Nikola Mažar, izaslanik predsjednik Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra obrane, posebni savjetnik ministra obrane general-bojnik u miru, Željko Živanović, zamjenik župana Vukovarsko- srijemske županije Franjo Orešković, saborski zastupnik i gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava, saborki zastupnici Marijana Balić, Stipo Mlinarić, Marijan Pavliček, Josip Šarić i Ante Deur, državni tajnik središnjeg Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, gradonačelnici i načelnici, pripadnici policije i Hrvatske vojske, predstavnici udruga proizašli iz Domovinskog rata, pripadnici 204. vukovarske brigade HV-a te svi ostali građani i prijatelji.

Obilježavanje je završilo mimohodom do mjesta pogibije general bojnika Blage Zadre u Kupskoj ulici gdje je upaljena 32 svijeća za proteklih 32. godine od njegove pogibije.

Točno prije 32 godine, srpski agresori su prodrli tenkovima i fizički odvojili Borovo Naselje od Vukovara, a istodobno preko Vuke ušli u Lužac. Srpske su postrojbe prodrle u Vinogradsku ulicu i obrani došle s leđa. Blago je krenuo prema Vinogradskoj sa šestoricom suboraca. Hitno je pozvao i Turbo vod kojim je zapovijedao njegov sin Robert. Do Zadre, nažalost, nije došla informacija da su Srbi ušli u Vinogradsku s pješadijom i tenkovima, pa je krenuo Kupskom ulicom s Kalašnjikovom u rukama. Ni slutio nije da su četnici postavili mitraljez na prugu i na nišanu držali cijelu Kupsku ulicu. Svi koji su prolazili Kupskom bili su zapravo na brisanom prostoru.

Blago Zadro, hrvatski heroj, ubijen je rafalom iz mitraljeza.

Izvlačeći mrtvo tijelo Blage Zadre poginuo je i Zvonimir Mlinarić.

Obukli su ga u policijsku odjeću, sanirali mu rane, ležao je na stolu. Tomislav, njegov sin, gotovo dijete, plakao je. Robert je pogledao Tomislava i rekao: ‘Brate, nemamo vremena za plakanje. Plakat ćemo kada sve ovo prođe’. Nakon toga Zadrino je tijelo prebačeno u vukovarsku bolnicu gdje je dr. Juraj Njavro utvrdio smrt. Tajno je pokopan na starom katoličkom groblju u Vukovaru. Pokopan je tijekom noći, a na pokopu je bilo samo pet ljudi. Ni on sam nije znao gdje mu je otac pokopan. Znao je samo šifru 225. Tijelo Blage Zadre ekshumirano je u masovnoj grobnici po završetku rata i pokopano je naMemorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman posmrtno je odlikovao junaka Trpinjske ceste činom general-bojnika. Danas njegovo ime, koje je simbol hrabrosti i obrane Vukovara, nosi Zapovjedno-stožerna škola u Zagrebu te osnovna škola u Borovu naselju.

Po njemu su imenovane i ulice u Grudama, Zagrebu i Vukovaru. Blago Zadro nije dočekao ni čin general-bojnika ni ostale počasti svojemu junaštvu, kao ni slobodnu i samostalnu Hrvatsku o kojoj je sanjao.

Prisjećamo se Blage i svih naših i njegovih suboraca koji su dali svoje živote za obranu domovine. I na tome im veliko hvala, Blagi i svim pokojnim našim suborcima i prijateljima koji počivaju na ovom i na svim drugim grobljima u Republici Hrvatske.

-Bili su nas iznenadili jer su im do tada svi napadi išli preko Trpinjske ceste gdje su bili raspoređeni naše najbolje postrojbe. S informacijom o proboju linije tamo su odmah krenuli tata s još pet momaka iz Turbo voda kojega je vodio Robert Zadro. Meni nije dao da idem i tražio je da ostanem u stožeru. Nije htio uzeti niti pancirku koju sam mu nudio jer pancirke nisu imali ostali vojnici. Na žalost, toga dana je poginuo – rekao je Tomislav Zadro.

Sjećanje na Alfeda Hilla

Kao dokazanog branitelja i odgovornu i pouzdanu osobu s vojnim predznanjem, zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković – Jastreb  25. rujna 1991. godine imenuje Alfreda Hilla prvim zapovjednikom satnije  vojne policije pri  204. Vukovarskoj brigadi.

Alfred Hill, ratnim nadimkom – Atila, s najbližim suradnicima i iskusnim braniteljima formira satniju vojne policije i preuzima sve zadaće iz djelokruga VP-e uz aktivno i neprekidno sudjelovanje u obrani grada u okruženju.

Jedan od najtežih i najtragičnijih dana u ratnom Vukovaru zasigurno je bio 16. listopada 1991. godine. Toga dana, u sveopćem napadu koji je tadašnja JNA potpomognuta srpskim paravojnim snagama i četnicima otpočela na grad, poginuo je zapovjednik obrane Borova naselja Blago Zadro, ali i desetine drugih branitelja i civila. Ranjenike koji su pristizali sa svih položaja i dijelova grada, od Borova naselja, preko Lušca, Sajmišta i Mitnice, djelatnici vukovarske bolnice, kao i pomoćno osoblje, jedva su stizali prihvatiti i pružiti im pomoć. Braneći položaj na Sajmištu, teško je ranjen i Alfred Hill koji uslijed zadobivenih rana, prije negoli mu je stigla pomoć, umire.

 “16. listopada 1991., ujutro oko osam sati, preko motorole se oglasio Atila da su četnici probili crtu obrane i ušli u pravoslavno groblje. Odlazim k njemu i u groblju, nekoliko kuća iznad Rusinske crkve zatičem Alfreda Hilla, Dragu Križana Antića, Križanova šogora. Pitao sam Hilla gdje su četnici, a on mi pokazuje na kuću dr. Emedija. Nakon kraćeg puškaranja s neprijateljem, Ivica Arbanas me poziva da se vratim, govoreći kako ‘ima paket za mene’, pri čemu sam mislio kako govori o protuoklopima jer je Hill upravo ispalio posljednje punjenje. Međutim, radilo se o petorici branitelja, četiri pripadnika HOS-a – Zvonimiru Ćurkoviću, Viktorinu Juriću, Željku Špiljaru Stjepanu Antoliću te Nikici Buriću. Odveo sam ih ispod groblja nasuprot Emedijeve kuće, desetak metara od neprijatelja. Tukli smo se cijeli dan do sumraka, Špiljar je bio ranjen i Antolić je otišao s njim u bolnicu. Donosim odluku da moramo vratiti Vatrogasni dom. Atila predlaže da on i Antić ostanu na groblju i govori kako, dok su oni živi, tu neće nitko proći. Nas ukupno šestorica odlazimo ispod obližnje tvornice u prvo dvorište i preko krova, kroz groblje, u Vatrogasni dom, zauzimamo ga i postavljamo obranu. Vrlo brzo, nije prošlo ni pola sata Hill se oglasio:  ‘Doktore, pomozi ranjen sam…’. Odmah pozivam Borkovića, Mladog Jastreba i tražim hitnu u Kraševu ulicu, a Hill zove još dva puta: ‘Doktore pomozi, ranjen sam…’. Mladi Jastreb javlja – ‘Poslano!’ Nakon pet minuta, oglasio se Ivica Arbanas: ‘Doktore, našao sam ga, nastavi dalje!'”, rekao je Ivan Anđelić – Doktor.

  • Odlukom Vrhovnika OS RH, Predsjednika RH, dr. Franje Tuđmana, 29. travnja 1993. godine dodijeljen mu je  posmrtni čin bojnika OS RH.
  • Odlukom ministra obrane Republike Hrvatske, 30. rujna 1998. a na prijedlog načelnika Uprave vojne policije,  Nastavno središte za obuku Vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske dobilo je ime bojnika Alfreda Hilla. 
  • Jedna od ulica na Sajmištu, dijelu grada kojega je branio kada je poginuo, nosi ime Ulica Alfreda Hilla.
  • Odlukom Vrhovnika OS RH, Predsjednika RH, dr. Franje Tuđmana, 24. ožujka 1999. Alfredu Hillu posmrtno je dodijeljen  počasni čin pukovnika OS RH.

Pripadnici Pukovnije vojne policije proveli su pješačku hodnju od Zagreba do Vukovara dugu 307 kilometara, u čast bojniku Alfredu Hillu, poginulim pripadnicima Vojne policije i hrvatskim braniteljima  u razdoblju od 7. do 16. listopada 2023. godine, odnosno do 32. obljetnice pogibije.

Odgovori