(FOTO)U Lovasu otkriveno Spomen područje “Minsko polje Lovas”

Nove obavijesti

U ponedjeljak 16. listopad 2023., u Lovasu otkriveno je Spomen područje “Minsko polje Lovas”, koje je podignuto u spomen na 89 poginulih i ubijenih iz Općine Lovas, i jedne nestale osobe, stradalih tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku.

Spomen područje otvorili su Jelena Baketa, majka poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Predraga i Gorana, Pero Sabljak , sin Marka i nećak Ivana hrvatskih branitelja stradalih na minskom polju, Josip Balić sin Katarine i Marina Balića oboje krvnički ubijenih i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Spomen područje je blagoslovio i predvodio molitvu za žrtvu svih mučkih pogubljenih na području Lovasa i minskog polja, mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko osječki i mjesni župnik Domagoj Vidaković. i tajnik nadbiskupije u Đakovu velečasni Nikola Klemen.

U zemlji Hrvatskoj i njezinoj novijoj povijesti zlatnim slovima upisana su imena istinskih domoljuba. Hrvatskih branitelja i civila koji su stvarali ovu državu.

U susret najtužnijem danu, kada je u pitanju Općina Lovas, sjećamo se njihovih imena:

Ernest Antolović, Živko Antolović, Cecilija Badanjak rođ. Paković, Danijel Badanjak, Nikola Badanjak, Petar Badanjak, Zoran Bajan, Predrag Baketa, Katarina Balić rođ. Kovačević, Luka Balić, Marin Balić, Zoran Balić, Đuro Balvanac, Marko Begčević, Boško Bođanac, Mijo Božić, Zlatko Božić, Ivan Conjar, Josip Čupić, Anto Damjanović, Marko Damjanović, Andrija Devčić, Stipo Dolački, Đuko Došen, Pavo Đaković, Franjo Dumić, Marija Fišer rođ. Barišić, Mato Hodak, Rudolf Jonak, Anka Jovanović rođ. Krizmanoć, Antun Jovanović, Josip Jovanović, Mato Keser, Antun Kovačević, Elvira Kovačević, Pavica Kovačević rođ. Štrangarević, Ivica Kraljević, Josip Kraljević, Alojz Krizmanić, Đuro Krizmanić, Miodrag Krizmanić, Vid Krizmanić, Zoran Krizmanić, Slavko Kuzmić, Milan Latas, Ana Lemunović rođ. Mačković, Josip Luketić, Petar Luketić, Đuka Luketić, Stjepan Luketić, Boško Ljubas, Stjepan Mađarević, Marijan Marković, Zvonimir Martinović, Ivan (Jure) Palijan, Franjo Pandžo, Antun Panjik, Zlatko Panjik, Katarina Pavličević rođ. Keser, Ana Pavličić rođ. Andrić, Darko Pavlić, Željko Pavlić, Slobodan Pavlić, Jozefina Pavošević rođ. Bačlić, Marijana Pavošević, Slavica Pavošević rođ. Pavošević, Dragutin Pejić, Stjepan Pejić, Alojz Polić, Josip Poljak, Juraj Poljak, Josip Rendulić, Pero Rendulić, Mato Sabljak, Ivan Sabljak, Marko Sabljak, Tomislav Sabljak, Tomo Sabljak, Darko Solaković, Mijo Šalaj, Marin Šmaholc, Slavko Štrangarević, Josip Turkalj, Božo Vidić, Ivan Vidić i Marko Vidić.

Do danas se vodi nestao, Marko Mikinac.

Neka im je laka Hrvatska zemlja!

Spomen područje “Minsko polje Lovas“, nalazi se na mjestu gdje se 18. listopada 1991. godine dogodio jedan od najstrašnijih zločina . Naime, toga dana skupina u kojoj je bilo 51 Lovaški Hrvat prisilno je, nakon cjelodnevnog mučenja i zlostavljanja koji su nad njima provodili pripadnici JNA i četnika, odvedena ” na čišćenje minskog polja” u selu. Kolonu izmučenih Lovašana predvodila su dvojica stražara . Sumještani Ivan Rendulić i Ilija Kresojević, Veliki broj pripadnika paravojne jedinice “Dušan Silni“, i vod rezervista JNA. Na putu do minskog polja koja su postavili pripadnici JNA, ubijen je Boško Bođanac koji nije mogao hodati zbog povreda zadobivenih mučenjem i uboda nožem. Kada je kolona dovedena do minskog polja postavljenog na polju djetelina, na izlazu iz sela prema Tovarniku, stražari su svojim zarobljenicima naredili da uđu u polje., uhvate se za ruke i nogama “kose djetelinu”. Dok su oni zajedno s cijelom vojnom pratnjom stajali na odgovarajućoj udaljenosti . Mine su bile postavljene serijski u nekoliko redova. Prvu minu aktivirao je Ivan Krajević i smrtno je stradao. Njega je na minu gurnuo jedan od četnika koji je i sam tom prilikom ranjen. Kada bi se aktivirala jedna mina, aktivirao bi se istovremeno cijeli red. U meniskom polju bilo je i nagaznih mina. Postavljali su ga stručnjaci iz redova JNA. Kako za postavljanje minskoga polja nije bilo nikakvog opravdanja može se zaključiti da je bilo postavljeno s ciljem ubijanja i ranjavanja Hrvata.

KOŠNJA, “košnja djeteline” NOGAMA, DOVODILA JE DO AKTIVIRANJA MINA I NIZA EKSPLOZIJE.

Dok su u isto vrijeme četnici i pripadnici JA pucali u leđa preživjelima. U takvim je okolnostima bilo vrlo teško utvrditi koliko je ljudi poginulo od ranjavanja minama a koliko u pucnjavi.

Dok se to odvijalo, cestom je naišao potpukovnik Jugo vojske kojeg su zvali Ražo. On je zaustavio krvavu egzekuciju. U tom je okrutnom zločinu ubijena 21. osoba iz Lovasa a 14 osoba je ranjeno.

Danak u krvi, toga 18. listopada 1991., još time nije završio. Istoga dana ubijene su još 23 osobe, 19 iz Lovasa, jedna iz Opatovca, jedna iz Sotina i dvije iz Tovarnika.
Stradanja su nastavljena pa je tako u razdoblju od 24. listopada do 23. prosinca 1991, u Lovasu još ubijeno 7 osoba. Tijekom 1991. i 1992. godine na bojišnicama diljem Hrvatske poginulo je 13 pripadnika Hrvatske vojske iz općine Lovas. Za vrijeme mandata UNPROGOR-a 1993., ubijeno je još tri osobe.

Strahote koje su bile u čišćenje minskog polja, mučenja i ponižavanja, silovanja žena, prisilan rad, logori, okrutna ubojstva u kućama , garažama na ulicama, nošenjem bijele trake nad nadlaktici i označavanje kuća bijelim platnom. O krvavoj ratnoj isitni Lovasa govori ovo mjesto stradanja , govori pronađena masovna grobnica , govorila je spaljena i devastirana crkva svetog Mihajla Arkanđela u Lovasu., stara gotovo 280 godina. Govore ubojstva u kapelici svetog Florijana, govore podaci da je iz tog mjesta i Opatovca protjerana 1661 osoba. Govori i još mnogo toga ..

Svojom nazočnošću nevinim žrtvama Općine Lovas odali su počast polaganjem vijenca i paljenjem svijeća; obitelj poginulih, ubijenih i nestalih mještana, izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića, brigadir Dražen Batrnek, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Josip Šarić, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra obrane Marija Banožića, posebni savjetnik ministara obrane general-bojnik u miru Željko Živanović, saborski zastupnici, župan Vukovarsko-srijemske Damir Dekanić, načelnica općine Lovas Tanja Cirba, pripadnici policije i Hrvatske vojske, udruge proistekle iz Domovinskog rata, Admiral Davor Domazet Lošo, predstavnici institucija Vukovarsko-srijemske županije, mještani općine Lovas i svi ostali nazočni.

DSC_8463

Odgovori