Damir Matković: Kraj jedne novinarske ere

Nove obavijesti Vijesti Vjera

Hrvatska je izgubila jednog od svojih neprepoznatljivijih novinara i urednika, Damira Matkovića, koji je preminuo u 73. godini života. Matković je bio poznat po svom radu na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), gdje je započeo svoju karijeru početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada se HRT još zvao Televizija Zagreb.

Matković je bio poznat po svom profesionalnom i kreativnom pristupu novinarstvu, a njegova bogata i raznolika karijera obuhvaćala je sva područja televizijskog medija. Bio je poznat po svom radu na emisijama kao što su “Zagrebačka panorama”, “Dobar dan”, “Spektar”, “Slikom na sliku” i “TV Dnevnik”. Također je radio kao pomoćnik glavnog ravnatelja HRT-a i odgovorni urednik zabavnog i sportskog programa HTV-a.

Posebno važan dio njegove karijere bio je njegov rad kao vanjskopolitički komentator HTV-a. Njegova izvještavanja iz središta vanjsko-političkih zbivanja, kao i putopisne priče u kojima bi slikovito predstavio društveno-politički trenutak pojedine države ili područja, ostala su u pamćenju mnogim generacijama gledatelja.

Matković je bio jedan od prvih novinara HTV-a koji je sam snimao svoje reportaže. Njegove priče iz cijele Europe, koje je snimao čak i na trgovačkim brodovima koji su plovili od Rotterdama i sjeverne Norveške do Sardinije, Kanara i Maroka, ostat će zapisane u antologiji televizijske reportaže.

Tijekom svoje karijere, Matković je zaslužio brojne nagrade, uključujući godišnje nagrade Hrvatskog novinarskog društva Zlatno pero, kao i nagradu Prix Schuman za promicanje temeljnih vrijednosti Europske unije. Osim svog novinarskog stvaralaštva, Matković je bio poznat po svom iznimnom senzibilitetu za prava i slobode novinara, posebno se angažirajući u vodstvu Zbora novinara elektroničkih medija Forum 21.

Odlaskom Damira Matkovića, hrvatski medijski prostor izgubio je jednog od onih novinskih profesionalaca čiji je rad utjecao na mnoge mlađe kolege kojima je prenosio znanja i vrijednosti istraživačkog novinarstva i visokih profesionalnih kriterija. Njegova smrt označava kraj jedne ere, ali njegovo naslijeđe će nastaviti živjeti kroz one koje je inspirirao i oblikovao tijekom svoje plodne karijere.

Odgovori