Od danas Rafale postaju čuvari hrvatskog neba

Nove obavijesti Vijesti

“Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući“.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (HRZ) otvorilo je novo poglavlje u svojoj obrambenoj sposobnosti s dolaskom višenamjenskih borbenih aviona Rafale. Piloti HRZ-a, koji su poletjeli s aerodroma u Bordeauxu, ušli su u hrvatski zračni prostor 25. travnja 2024. godine oko 12 sati, donoseći poruku sigurnosti svim hrvatskim građanima.

Povijesni trenutak za Hrvatsku

Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti su poslali poruku: “Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!”. Ovaj povijesni trenutak simbolizira ne samo jačanje hrvatskih zračnih snaga, već i snažnu suradnju između Hrvatske i NATO saveza u zajedničkom očuvanju mira, stabilnosti i sigurnosti.

Modernizacija i jačanje hrvatskih zračnih snaga

Dolazak novih borbenih aviona predstavlja značajan iskorak prema modernizaciji i jačanju hrvatskih zračnih snaga. Uvođenjem u operativnu uporabu višenamjenskog borbenog aviona Rafale, Republika Hrvatska zadržava suverenost u nacionalnom zračnom prostoru, postaje mogući regionalni jamac sigurnosti zračnih prostora zemalja u regiji i postavlja nove standarde u opremanju.

Odluka Vlade Republike Hrvatske

Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku o potrebi očuvanja sposobnosti zaštite zračnog prostora vlastitim borbenim avionima na sjednici održanoj 4. srpnja 2019. S obzirom na to da cjelokupnoj floti aviona MiG-21 HRZ-a životni vijek istječe 2024. godine, Republika Hrvatska je odlučila zadržati i razvijati vlastite sposobnosti zaštite i nadzora zračnog prostora.

Najveća investicija u Oružane snage od osamostaljenja Hrvatske

Nabava višenamjenskog borbenog aviona Rafale predstavlja najveći iskorak u razvoju sposobnosti od devedesetih godina te najveću investiciju u Oružane snage RH od osamostaljenja Hrvatske. Ova investicija će značajno doprinijeti nacionalnoj sigurnosti i višestruko multiplicirati ukupnu borbenu moć Hrvatske vojske.

Ugovor o nabavi višenamjenskog borbenog aviona Rafale

Ugovor o nabavi višenamjenskog borbenog aviona Rafale je strateška odluka i stvara dugoročnu političku i ekonomsku povezanost s državom i tvrtkom proizvođačem. Ukupna vrijednost Tehničkog dogovora i sva tri Ugovora je 999.068.493 eura, odnosno 1.152.496.307 eura s procijenjenim troškovima indeksacije cijena i PDV-om.

Zaključak

Dolazak Rafale aviona označava novu eru za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Republiku Hrvatsku. Ova povijesna investicija ne samo da će ojačati obrambene sposobnosti zemlje, već će i otvoriti nove mogućnosti.

Odgovori