31. obljetnica odlaska JNA iz Splita

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti Vjera

Neprijateljska federalna vojska je na današnji dan, 4. siječnja 1992., napustila je svoje jako uporište iz Splita, ratnu luku Lora. Većinu stvari je jugomornarica odnijela u Crnu Goru, a ostatak uništila. Posljednji oficiri i vojnici, Loru su napustili trgovačkim brodovima, sv. Stefan i Alfa, te vojnim transportnim brodom PO-91, koji je prije nekoliko dan iz Bara i Visa i Lastova dovezeno 250 tona oružja i streljiva, koje je trebalo vratiti Hrvatskoj TO.

Napuštanje Lore je posljedica Jugoslavenske ratne mornarice sredinom studenog 1991., kada je general Kadijević zapovjedio napad na Split.

– Prethodno, ratni brodovi iz sastava TG “Vis” u 00,50 sati 15. studenoga 1991. godine otvorili su topničku paljbu po otocima Braču i Šolti gađajući mjesta Milnu i Grohote te topničke položaje HRM-a. Kako im topništvo HRM-a nije odgovorilo, nastavili su paljbu do 1,20 sati po naseljenim mjestima Milnoj na Braču i Gornjem Selu na Šolti, pri čemu je nanesena znatna materijalna šteta. Istoga dana, u 6,00 sati, zapovjednik velikog patrolnog broda VPBR-31 Split je dao zapovijed za djelovanje po unaprijed “odabranim ciljevima” u Splitu. Ista je zapovijed upućena i drugim snagama JNA razmještenima po vojarnama u Splitu, Lori i Divuljama. S položaja Vela Straža na Šolti i s položaja Golo brdo na Braču ubrzo su uzvratile paljbu, a preciznim pogocima prisilili su napadače da odustanu od gađanja civilnih objekata, te ih natjerali na napuštanje Splitskog kanala već oko 8 sati. U tom napadu je život izgubilo šest ljudi. 

U splitskoj ratnoj luci Lora ostale su jedinice JRM-a, JNA i crnogorskih rezervista, ali bez ratnih brodova i ikakve druge logističke podrške, pa su na današnji dan, 4. siječnja 1992. bile prisiljene na odlazak iz Splita. Ratna luka Divulje napuštena je ranije, 22. prosinca 1991., a vojni kompleks Lora 13 dana kasnije – 4. siječnja 1992. 

Odlukom Gradskog vijeća Splita od 24. prosinca 2001. godine, trajno obilježava misom zahvalnicom. 

Naslovnica Slobodne Dalmacije o odlasku jugovojske iz Splita

Odgovori