Žarko Domljan 1932-2020.

Domovinski rat Nove obavijesti Vijesti

Žarko Domljan je bio povjesničar umjetnosti, leksikograf i političar te predsjednik prvoga saziva višestranačkog Sabora (tada Socijalističke Republike Hrvatske) od 30. svibnja 1990. do 2. kolovoza 1992.

Velike, duboke i nezaboravne emocije. Ja kada sam određen, a to je odredio HDZ dakako, da ću biti predsjednik Sabora imao sam osjećaj da se na mene svalila jedna ogromna planina. Odgovornost. Ni približno takvu funkciju nisam mogao zamisliti, a kamoli da bih je doživio. Prvo što sam učinio, otišao sam kardinalu Kuhariću s kojim sam bio dobar i inače i molio ga za njegov blagoslov. Tom prilikom sam ga zamolio, pošto je to bilo u tradiciji hrvatskog Sabora, da njegovo zasjedanje počinje s misom. Zamislio sam Markovu crkvu kao normalno, tako je to oduvijek bilo, pa mi je kardinal odgovorio: ‘Ne, ja ću služiti misu, ali ne u Markovoj crkvi nego u katedrali. Tako je to zapravo počelo’

Rođen je 14. rujna 1932. u Imotskom, gdje mu je otac bio kotarski liječnik. Diplomirao je povijest umjetnosti i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1958., a doktorirao 1973. Radio je u Jugoslavenskom leksikografskom zavodu, Hrvatskom institutu za povijest umjetnosti i Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Bio je autor brojnih knjiga i članaka o hrvatskoj arhitekturi i umjetnosti.

Umro je na današnji dan 5. rujna 2020. u Zagrebu.

Odgovori