“Za dom spremni” u odnosu na “Slava Ukrajini”.

Nove obavijesti Riječ branitelja Vijesti

Pozdrav “Slava Ukrajini”
koristio je Stepan Bandera,
vođa Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN) početkom 40-godina.
Kada je pokušao uspostaviti nezavisnu Ukrajinsku državu, pripadnici njegove organizacije OUN krenuli su u progon Poljaka, Židova i Rusa.
Organizacija, kao i sam lider Bandera, odgovorni su za masakr između 35.000 – 60.000 poljaka na teritoriju današnje zapadne Ukrajine.
Poslije Drugog svjetskog rata, u vrijeme SSSR-a, pozdrav je bio zabranjen i nije bio korišten unutar sovjetske Ukrajine.
Ali ostao živ u ukrajinskoj nacionalističkoj dijaspori.
Na pozdrav ” Slava Ukrajini”, odgovara se s “Herojima slava”.
Pozdrav “Slava Ukrajini! Slava herojima!” postao je 2018. službeni pozdrav Ukrajinske vojske koji je zamijenio stari slogan iz sovjetskog doma: “Zdravo drugovi vojnici”.

S druge strane u Hrvatskoj stoljećima postoji poveznica sa poklikom “Za dom spremni”, a najpoznatije vrijeme je u vremenu NDH i poglavnika Ante Pavelića.
Kada je uspostavljena Nezavisna Država Hrvatska, bila je država u okviru osovinskog pakta tijekom II svjetskog rata.
Uz noviju povijest treba spomenuti i korištenja poklik ZDS u hrvatskim obrambenim snagama (HOS) 1991.
Još ranije, odmah poslije donošenja odluke o razdruživanju sa Jugoslavijom, a nakon referduma kada je izašlo 83,56% posto birača od kojih su 94,17% bili za izlazak, a 1,2 % za ostanak u Jugoslaviji, krenulo je tiho naoružavanje srba na dijelu u kojem su srbi imali većinu naseljenosti stanovništva.
Zatim balvan revolucija i oružani sukobi sa redarstvenim snagama Republike Hrvatske.
U to vrijeme srbi koji su “huškali” srbe sa područja Hrvatske, nazivali su hrvate “Ustašama”, i tako je ostalo do dan danas. Hrvatska nije imala oružje za obranu, a SAD i Zapadne zemlje su dale sankcije na uvoz oružja, pa se naoružavanje Hrvatske uglavnom radilo preko tajnih kanala i Rusije.
Zatim, uspostavljena je HSP koja je osnovala i naoružavala postrojbu koja je nazvana Hrvatske obrambene snage (HOS), a ono što ih je razlikovalo od ostalih branitelja je pozdrav, koji je glasio “Za dom spremni”, kasnije je taj poklik korišten u svim postrojbama.
Uglavnom, jer smo morali braniti svoj dom! Dom koji su nam htijeli oteti i protjerati nas.
Dan danas se taj pozdrav koristi uglavnom na obljetnicama u spomen poginulih pripadnika koji su poginuli pod istim tim poklikom, a tako i na godišnjicama osnivanja postrojbi.
Pojedini srbi, uglavnom oni ekstremni koji su huškali ostale srbe protiv hrvatske vlasti i samostalnosti, i dan danas, isključivo žele povezati ZDS sa NDH, a ne sa HOS-om.
Jer određeni dio srba, pogotovo onih koji “predstavljaju” srpski narod kao manjinu u Hrvatskom Saboru, ne mogu podnijeti Hrvatsku kao slobodnu i suverenu državu.
A isti ti, koji su mrzitelji hrvatskih tradicija i kulture, besramno uzimaju od istih tih hrvatskih građana kune, koje troše na pljuvanje po Hrvatskoj.

Tako i na godišnjici osnutka HOS postrojbe u Splitu u kojoj su poginula 46 branitelja te iste postrojbe, i kada je na isti dan bila godišnjica osnutka NDH-a, oglasio se i predsjednik SDSS-a. Svi oni nostalgični prema prošlom sistemu, a koji imaju veliki medijski prostor.
Što želim reći?
Želim reći da su hrvatski građani bez razmišljanja ustali protiv terorističkih grupa srpskih pobunjenika, JNA i četnika iz dobrovoljačkih gardi iz Srbije i Crne Gore, ginuli.
Veliki broj oko 300, ih je ranjeno (HOS).
Ginuli su pod poklikom ” Za dom spremni”, jer svaki od njih i nas je bio za dom spreman, da ga brani i čuva.
Danas, rat u Ukrajini, cijeli svijet je stao uz ukrajinske branitelje, u svim sabornicama kliču “Slava Ukrajini”, i na taj način daje se podrška ukrajinskom narodu.
Iako se zna porijeklo korištenja tog poklika. Spremno i bez ograničenja šalju se velike količine novca, naoružanja, mnoge države koje ovise o ekonomskoj trgovini sa Rusijom, uz pritisak SAD-a rade kako im se kaže.
Tako da je pitanje budućnosti ekonomije tih malih zemalja koje se suprotstavljaju Rusiji.

Znači…
Ukrajini se može i odobrava koristiti svoje poklike i poveznice iz 40-tih godina prošlog stoljeća.
A Hrvatskoj, koja je obranjena bez pomoći Zapda i SAD-a, bez financiranja i slanja oružja to nije dopušteno.

Zašto ne možemo i u Hrvatskoj, na isti način koristiti poklik koji nije uvredljiv, nego simbolizira ono što i znači, “da je svaki građanin, vlasnik svoga doma spreman čuvati svoj dom do smrti”.
Jer je ” Za dom spreman”.
Što se tiče 10.4 i NDH, ista stvar
Zločine nije činila NDH, nego dijelovi i strukture…
Može se razumom i konstruktivnim razgovorima naći pravi i ispravan način da se legitimira naša povijest.
Jer ovo što podržavamo od drugih zemalja, a pljujemo po svojoj, to mi je neshvatljivo…

Domovini vjeran!

Odgovori