Obilježavanje 31. obljetnice pada Kupresa – 10. travnja 1992. i Dana sjećanja na sve poginule i nestale Hrvatske žrtve.

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

U organizaciji Općine Kupres i braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, danas 10. travnja 2023. godine svecano je bilježena 31. obljetnica stradanja Hrvata na Kupreškoj visoravni.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenca na spomen obilježjima Suho Polje, Kupreško Polje i na spomen obilježju Vukovarcima.

Polaganje vijenaca nastavilo se na središnjem Spomen obilježju „Zahvalnost“ u 10:00 sati za sve žrtve Hrvatskog naroda II. Svj. rata i Domovinskog rata.

Poslije svečanosti polaganja služena je Sveta Misa za sve poginule, umrle i nestale branitelje u crkvi Sv. Obitelji u Kupresu.

Zajedničko opijelo za sve poginule i sahranjene na Kupreškoj visoravni i polaganje vijenca ispred crkve Sv. Obitelji.

Bitka za Kupres je jedna od prvih velikih bitaka u ratu u Bosni i Hercegovini. U strateškom pogledu za ostvarivanje srpskog plana okupacije cjelokupne Bosne i Hercegovine, te velikog dijela Hrvatske, najvažnije područje je teritorij od Kupresa do Livna, jer ono predstavlja stratešku vršnu točku na ratištu Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koje se u kontekstu srpskih ciljeva stvaranja tzv. Velike Srbije, ali i u odnosu na obranu teritorija Hrvatske, trebaju sagledati kao jedna cjelina. Pripreme za bitku s hrvatske strane trajale su od jeseni 1991. godine.

Ova bitka označila je početak otvorenog ratnog sukoba u Bosni i Hercegovini. U ovoj krvavoj i teškoj bitci hrvatske snage su imale 160 poginulih branitelja, srpske 85 poginulih i 154 zarobljenih. Plan srpskih snaga sa pukovnikom Lisicom na čelu bio je preko Šujice izaći na Tomislavgrad i nakon toga se spustiti prema moru i pokušati presjeci Hrvatsku, No njihovim zaustavljanjem između Malovana i Šujice,  hrvatski su branitelji osujetili taj njihov plan. Nakon 2 godine, munjevitom akcijom, sva su ta područja Hrvati vratili pod svoju kontrolu!

Poginuli Vukovarci :

Andrija Marić
Robert Zadro
Anton Brkan
Dražen Kiš
Zdenko Marjanović
Franko Lohajner
Kruno Zmajlović
Šime Mađarević
Milan Berton
Denis Mihalić
Ivica Špišić
Marek Pamula
Leon Ogorodnikov
Vasil Šapirov
Giat Bandanev

Odgovori