USKOK podiže optužnicu protiv troje hrvatskih državljana i trgovačkog društva

Nove obavijesti Vijesti

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (rođenih 1980., 1992., 1959.) i jednog trgovačkog društva. Optuženi su za počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti.

Prema optužnici, dvoje okrivljenika su u razdoblju od siječnja 2018. do svibnja 2020. godine u Zagrebu i Zadru dogovorili koruptivne radnje. Prva okrivljenica, koristeći utjecaj stekla obnašanjem dužnosti gradonačelnice Knina, saborske zastupnice i državne tajnice u Ministarstvu uprave, poduzimala je radnje kako bi osigurala da državna i javna tijela te trgovačka društva u državnom vlasništvu postupaju u prilog trgovačkom društvu u kojem je drugi okrivljenik bio zaposlenik, a kasnije i prokurist.

Kao protuuslugu, drugi okrivljenik je prvoj okrivljenici omogućio da bez plaćanja režijskih troškova koristi stan u Zagrebu u vlasništvu trgovačkog društva te je bez naplate nabavio i ugradio opremu za njezinu obiteljsku kuću u Vodicama.

Optužnica dalje navodi da je prva okrivljenica, na zahtjev drugog okrivljenika, od rektorice Sveučilišta u Zadru zatražila da opozove zahtjev za naplatu garancije od 1.450.000,00 kuna koju je trgovačko društvo pribavilo za potrebe javne nabave. Rektorica je to i učinila, iako su bili ispunjeni uvjeti za naplatu garancije, čime je Sveučilište oštetila za navedeni iznos u korist trgovačkog društva.

U drugom slučaju, kada je ponuda trgovačkog društva bila treća po redu u predmetu nabave za obnovu prijemne zgrade Osijek trgovačkog društva HŽ Infrastruktura, drugi okrivljenik je od prve okrivljenice zatražio da se založi kod predsjednika uprave tog društva da trgovačko društvo bude izabrano kao najpovoljniji ponuditelj. Prva okrivljenica je to prihvatila, ali predsjednik uprave HŽ Infrastrukture nije postupio po njezinom traženju.

Za navedene usluge, prva okrivljenica je, sukladno dogovoru s drugim okrivljenikom, koristila stan u Zagrebu u vlasništvu trgovačkog društva bez plaćanja režijskih troškova, čime joj je pribavljena protupravna korist od najmanje 27.974,14 kuna. Osim toga, drugi okrivljenik je na trošak trgovačkog društva omogućio besplatnu nabavu i ugradnju opreme u kući u Vodicama u vrijednosti od 20.037,60 kuna.

USKOK je u optužnici predložio da se okrivljenicima oduzme protupravno stečena imovinska korist.

Izvor: USKOK Foto: Ilustracija

Odgovori