Ministarstvo kulture i medija pokreće pilot projekt “AJMO!” za razvoj koncertnih aktivnosti

Kultura Najave Nove obavijesti Vijesti

ZAGREB, 11. lipnja 2024. – Ministarstvo kulture i medija, u suradnji s Uredom za izvoz glazbe Hrvatske glazbene unije, pokrenulo je pilot projekt “AJMO!” s ciljem poticanja i sufinanciranja koncertnih aktivnosti u manjim gradovima.

Projekt je predstavljen u Zagrebačkom Griff baru, gdje je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula kako je cilj projekta potaknuti organizatore, zainteresirati gradove, općine i županije kao partnere te omogućiti trajnu podršku koncertnim promotorima i stvoriti organizacijsku mrežu.

Ministrica je naglasila problem velike centralizacije događanja, odnosno sezonalnosti, jer se većina glazbenih sadržaja događa ljeti. Dodala je kako Ministarstvo od početka surađuje s Hrvatskom glazbenom unijom kako bi zajedno razvijali i ojačali domaću koncertnu infrastrukturu i dali veću vidljivost hrvatskoj glazbi.

Foto: MKM / Marko Uzelac

Govoreći o većoj zaštiti i poticanju hrvatskih kulturnih i kreativnih industrija, ministrica je podsjetila na Zakon o autorskom i srodnim pravima, kao i na uvedenu obvezu u Zakonu o elektroničkim medijima: nakladnicima radija povećan je udio za emitiranje hrvatske glazbe te propisano vrijeme u kojem većina mora biti emitirana (25 % od čega najmanje 20 % mora biti emitirano u vremenu od 6 do 22 sata).

Ministrica je izrazila veliko zadovoljstvo što je u samo dvije godine punim intenzitetom zaživio Ured za izvoz glazbe što se dokazalo s velikim uspjehom na festivalu SHIP u Šibeniku, kao i brojnim sudjelovanjima na sličnim „show-case“ festivalima u inozemstvu.

Suosnivači Ureda za izvoz glazbe Davor Drezga i Dražen Baljak ujedno i predsjednik Hrvatske glazbene unije i glavni tajnik Ureda za izvoz glazbe Frane Tomašić predstavili su detalje natječaja „AJMO!“ koji je namijenjen svim organizatorima koncerata, uključujući javne ustanove, udruge, trgovačka društva, samostalne umjetnike i obrte. Najavili su kako će neovisno povjerenstvo ocijeniti pristigle prijave do kraja kolovoza, a promocija rezultata natječaja upriličit će se u rujnu, u sklopu ovogodišnjeg SHIP festivala.

Izvor: Ministarstvo kulture i medija Foto: MKM / Marko Uzelac

Odgovori