U OSIJEKU OBILJEŽENA 150.-ta OBLJETNICA ODVJETNIŠTVA U OSIJEKU

Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Jučer je u osječkoj tvrđi svečano obilježena 150.-ta obljetnica postojanja Odvjetničkog zbora Osijek. Od 1872. godine kada su uspostavljeni odvjetnički odbori, oni su do danas prerasli u jedno veliko udruženje – Hrvatsku odvjetničku komoru, koja ima na razni Hrvatske 16. odvjetničkih Zborova raspoređenih po cijeloj Hrvatskoj. Tako da je i Osijek (Osječko-baranjska županija) jedan od 16 odvjetničkih Zborova u Republici Hrvatskoj. Odvjetnički zbor Osijek je uz proslavu 150.-te obljetnice od uspostave odvjetničkog odbora, nagradio sve svoje najstarije članove priznanjem Odvjetničkog zbora Osijek

Svečanim programom obilježavanja 150 godina odvjetništva u Osijeku, organiziran je i domjenak povodom božićnih blagdana i Nove godine za odvjetnike i odvjetničke vježbenike . Svečanost su svojom nazočnošću uveličali predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Robert Travaš, članovi Izvršnog odbora HOK-a, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, izaslanica gradonačelnika grada Osijeka Sanda Pašuld te brojni drugi gosti.

Zapravo, obilježavamo 150 ne samo našeg udruženja, nego, zapravo, 150 godina organiziranog odvjetništva u gradu Osijeku. Davne 1872 godine osnovana su prva dva odvjetnička odbora na području tadašnje Hrvatske i Slavonije, jedan odvjetnički odbor sa sjedištem u Zagrebu, a drugi u Osijeku. Koliko je bio bitan taj odvjetnički odbor, pokazuje činjenica da je pokrivao teritorij kraljevskih stolova, sudbenih stolova Virovitice, Nove Gradiške, Požege, Osijeka i Vinkovaca. U Isto vrijeme počela je i borba za autonomiju rada odvjetničkih odbora, koje je nadzirao banski stol, disciplinske postupke vodili su sudovi. Ta borba za autonomiju traje gotovo 150 godina, što znači da se prenijela i u današnje vrijeme.– rekao je Andreas Mlikota, predsjednik OZ Osijek, te dodao :

Današnji odvjetnički Zbor Osijek broji 184 odvjetnička ureda s 34 odvjetnička vježbenika. Naše kolege se bave gotovo sa svim granama, dakle, kaznenim pravima, parničnim parnicama, trgovačkim i upravnim sporovima i svim ostalim koji vežu u odvjetničku službu.

Odvjetnički Zbor Osijek, pripada pod Odvjetničku komoru Hrvatske, pratimo i sudjelujemo u radu Odvjetničke komore koja organizira brojne aktivnosti, kako za komoru tako i za sve Zborove, a ima nas 16 u Republici Hrvatskoj. Mi kao Zbor Osijek, djelujemo i lokalno, odnosno, mi djelujemo na području Osječko-baranjske županije i svake godine se uključujemo u neke od humanitarnih akcija.

Položaj odvjetničkog Zbora od samih početaka bori se za autonomiju i ono što nam jamči autonomiju u ovom današnjem društvu je činjenica da Hrvatska odvjetnička komora ne ovisi o državnom proračunu, što znači da financiramo sve svoje aktivnosti isključivo od članarina. Jedinu dodirnu točku koju imamo, neku vrstu nadzora, je ministarstvo pravosuđa koja ima jednu vrstu ingerencije nad Hrvatskoj odvjetničkoj komori na području postupaka gdje se odvjetnici postavljaju kao branitelji po službenoj dužnosti, jer nam ministarstvo pravosuđa svojim pravilnikom određuje visinu nagrade, i u konačnici, daje suglasnost o izmjeni odvjetničke tarife.

Mi kao Odvjetnički zbor Osijek, uveli smo jednu tradiciju. Odlučili smo našim kolegama koji se odvjetništvom bave 30 i više godina, odlučili smo uručivati priznanja. S tim smo krenuli prije četiri godine, tako da i danas imamo četiri kolege koji su u odvjetništvu 30 i više godina, te će im se danas uručiti priznanja, jer smatramo da mi kao struka moramo prepoznati trud i zalaganje naših članova i to na odgovarajući način komemorirati.

Andreas Mlikota, predsjednik OZ Osijek,

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić kazao je kako u jednoj civiliziranoj i demokratskoj državi, odvjetništvo bitan biznis, bitan posao, bitan društvena djelatnost, a tako ovdje u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. Naravno, ovdje uz pravni fakultet , i za naše sveučilište, i niz kvalitetnih i odličnih odvjetnika, koji su branili i zastupali svoje klijente, ne samo ovdje u Osijeku nego i na u Hrvatskoj i na razini Europe i svijeta. tako da imamo i stručnjake, kada govorimo o profesorima i predavačima, kada govorimo o samim odvjetnicima. I evo, danas se slavi 150. godina , to nije malo u svakom slučaju, to nije malo, to je velika i okrugla obljetnica. i čestitam odvjetničkom društvu, komori i odvjetničkim uredima i odvjetnicima, 150.-tu obljetnicu rada. 

Sanda Pašuld, izaslanica gradonačelnika grada Osijeka Ivana radića, rekla je ; ” Prije svega, iznimna mi je čast i zadovoljstvo ovdje bit i u ime gradonačelnika grada Osijeka Ivana Radića, te u svoje osobno ime, pozdraviti vas i zaželjeti svu sreću, zaželjeti Sretan Božić, sretnu obljetnicu 150. te osnutka odvjetničkog odbora grada Osijeka“. te je istaknula kako grad Osijek, unatoč svoje dugačke i bogate tradicije i povijesti, ima dugačku i bogatu tradiciju organiziranog odvjetništva u našem gradu. To traje jedno i pol stoljeće.

Predsjednik Odvjetničke komore Robert Travaš zahvalio je Odvjetničkom zboru Osijek i Andreasu Mlikoti koji je uložio puno truda, zajedno sa svim kolegicama i kolegama, da se obilježi ovaj dan.


Odgovori