Svečani prijam predsjednika RH Zorana Milanovića u prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske

Nove obavijesti Obilježavanja Vijesti

Svečani prijam na Pantovčaku obilježavao je veličanstvenu proslavu Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske. Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske, Zoran Milanović, okupio je hrabre pripadnike vojske kako bi im uručio zaslužena odlikovanja i promaknuća.

Uz zvuke himne, svečanost je započela na Pantovčaku. Red hrvatskog trolista obasjao je hrabre vojnike koji su se istaknuli u ratu i iznimnim okolnostima u miru. Kapetan bojnog broda Šime Matas, kapetan fregate Krunoslav Kralj, te umirovljeni pukovnici Davorin Horvat i Željko Šimić primili su ova visoka priznanja.

Red hrvatskog pletera također je obilježio ovu svečanost. Pukovnik Branislav Marić i umirovljeni časnički namjesnik Mario Colić nagrađeni su za svoj iznimni doprinos razvoju i ugledu Republike Hrvatske.

Naravno, ne smijemo zaboraviti Spomenicu domovinske zahvalnosti. Pukovnik Danijel Knaus, pukovnica Melita KomušarBesim Smajilović i nadnarednik Krešimir Kaštelan primili su ovo priznanje za svoju časnu i uzornu službu.

Svečani prijam Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske promaknuo je ukupno 105 djelatnih časnica i časnika te dva časnika vojna specijalista. Deset pukovnika (od njih tri pukovnice) promaknuto je u čin brigadira, a dva kapetana fregate postala su kapetani bojnog broda. Na svečanosti u Uredu predsjednika, njihova promaknuća su primili Marina Svrze, Eniz Jakšić, Abdulah Selimović, Robert Ribarić, Ivan Zečević Tadić, Žarko Divić, Ivan Kotromanović, Davorka Perić, Mate Jukić i Asja Madunić.

Pukovnik Robert Ribarić obratio se prisutnima u ime odlikovanih i promaknutih. U svom govoru zahvalio je svima koji su prepoznali njihov rad, trud i doprinos u usavršavanju i razvoju postrojbi, ali i Oružanih snaga u cjelini. Ovaj događaj predstavlja poseban poticaj svakom pripadniku Oružanih snaga za daljnji razvoj, usavršavanje, stjecanje novih znanja i vještina.

U svom govoru predsjednik Milanović je rekao kako rješenja nisu jednostavna i zahtijevaju nacionalni dogovor.„Netko to može nazvati zajedništvom, ja zovem dogovorom, podjelom odgovornosti i zauzimanjem stava o važnim pitanjima kao što su služenje vojnog roka, novačenje i činjenica da je prosječna dob pričuvnika Hrvatske vojske preko 45 godina i da je zadnja generacija služila vojsku 2008. godine“,  kazao je ponovo naglašavajući kako „bez ljudi nema ni vojske“.

Predsjednik Milanović složio se kako su vojsci potrebna i financijska sredstva, ali da treba vidjeti što se može učiniti. „Dio smo obrambenog saveza i zajednice  u kojoj si pomažemo i, u slučaju velike krize, stojimo jedni za druge. Međutim, prije svega moramo gledati na naše potrebe, našu zemlju i našu Domovinu jer najvažnija nam je obrana Hrvatske i njezine teritorijalne cjelovitosti. Možemo širiti mir, dobru volju, demokraciju po svijetu ali, prije svega interesi Hrvatske,“ poručio je.

Na svečanosti u Uredu predsjednika bili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid, direktor GS OSRH general-bojnik Krešo Tuškan, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general-bojnik Michael Križanec, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnik Mladen Fuzul, načelnik stožera-zamjenik zapovjednika HKoV brigadni general Valentin Skroza, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić, predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Valentino Franjić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Damir Dojkić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, te mnogi drugi uzvanici.

Izvor: Ured predsjednika Republike FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas, Marko Beljan

Odgovori