Obilježena 33. obljetnica 109. vinkovačke brigade

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Vinkovačka 109. brigada, najbrojnija pričuvna brigada u Hrvatskoj, dostojanstveno je obilježila 33. obljetnicu svog osnutka. S 9604 pripadnika koji su branili bojišnicu duljine preko 70 kilometara, ova brigada stoji kao simbol hrabrosti i odanosti domovini.

Jakov Milanović Brada, predsjednik Udruge ratnih veterana 109. brigade ZNG-e, istaknuo je važnost zajedništva među braniteljskim udrugama: “Svi zajedno dali smo doprinos stvaranju Hrvatske i moramo se držati zajedno.”

U spomen na 202 poginula i preko 650 ranjenih pripadnika, te 12 koji se još uvijek vode kao nestali, održana je sveta misa u crkvi sv. Euebija i Poliona. Nakon mise, uslijedio je mimohod do Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima gdje su položeni vijenci u čast heroja koji su sačuvali “vrata Hrvatske”.

Gradonačelnik Ivan Bosančić naglasio je ponos koji svaki građanin Hrvatske treba osjećati: “Dan državnosti je trenutak u kojem svaki Hrvat treba biti ponosan. Sjetite se onih kojih nema, ali i onih koji su danas kraj vas.”

Župan Damir Dekanić posebno je istaknuo ulogu brigade u obrani zemlje: “Oni su držali veliku liniju obrane, bilo je i poginulih, a upravo zato ova brigada zaslužuje prefiks legendarna.”

Izaslanik ministra obrane, Dalibor Bajči, voditelj Područnog ureda za poslove obrane Osijek,  pozvao je na ponos: “Budite ponosni na ono što ste učinili, nakon puno stoljeća vi ste jedina generacija koja je uspjela stvoriti ovu domovinu.”

Danas se s ponosom sjećamo i odajemo počast svim pripadnicima 109. vinkovačke brigade koji su svojim žrtvama omogućili da Hrvatska stoji slobodna i neovisna.

U srcu Slavonije, gdje se hrabrost i domoljublje prepliću s poviješću, stoji neustrašiva 109. Vinkovačka Brigada ZNG-a, simbol otpora i ponosa hrvatskog naroda. Osnovana u burnim danima 1991. godine, brigada je postala stup obrane i svjedok odlučnosti Hrvatske da brani svoju slobodu.

Kada je Hrvatski sabor 18. travnja 1991. godine izmijenio Zakon o unutrašnjim poslovima, u Zakon su uvedene vojno-redarstvene snage čija je bila namijenjena provođenju vojno-redarstvenih operacija. Iz redova pričuvnih policajaca, tada brojnih oko 3000, iznikla je odluka državnog izvršnog vijeća pod vodstvom dr. Franje Tuđmana o formiranju Zbor narodne garde Republike Hrvatske (ZNG RH).

S uspostavom prvih tri profesionalne gardijske brigade i pričuvnih postrojbi, 10. pričuvna brigada pri PU Vinkovci postala je temelj za kasnije formiranje 109. brigade ZNG RH. Prva bojna ustrojena je 15. svibnja, a druga 25. svibnja. U Ceriću je formirana samostalna satnija, a 28. svibnja, na dan kada je ZNG RH pokazao svoju snagu na svečanoj smotri u NK Zagrebu, ustrojena je i zadnja postrojba brigade. Prvi zapovjednik i utemeljitelj vinkovačke brigade, tada 10. brigade bio je pukovnik Ivan Petrinović a zadnji zapovjednik 109. brigade je brigadir Filip Aračić.

Iako su se suočavali s izazovima poput neispravnih pušaka s istrošenim udarnim iglama, duh i odlučnost 109. brigade nisu bili poljuljani. Njihova hrabrost i žrtva odjekuju kroz vrijeme, podsjećajući nas na cijenu slobode i neovisnosti koju danas uživamo.

Odgovori