Sramotan, huškačko-manipulativan govor Dušice Radojčić uHrvatskom Saboru

KOLUMNA Nove obavijesti Politika Vijesti

Drugarica Dušica kaže zastupnicima u Saboru; „Ne znam hoćete li ikada naučiti da vrijednosti suživota i različitosti sa sobom nose mir i prosperitet“

Najprije bi ona sama trebala to naučiti , jer  upravo je ona  ta koja ne podnosi različitosti, već bi sanitarnim kordonom odvajala različite od sebe.

Njen nastupni govor u Saboru je nedemokratski, huškački, totalitaran, jednouman i po mojem poimanju govor mržnje ( jer je iskazala netrpeljivost i mržnju prema drugačijem mišljenju i drugim strankama)

Upotrijebiti izraz  „sanitarni kordon“ za drugu stranku u demokratskom društvu je nedopustivo. To je govor mržnje, jer „sanitarni kordon“ u  politici  predstavlja politiku izolacije čime se poništava izborima izražena volja birača.

Sanitarni kordon formira se u pravilu u kriznim situacijama i u pravilu se stvara protiv  stranaka sa ciljem sprječavanja dolaska na vlast onih stranaka,  koje u normalnim uvjetima ne bi nikada surađivale jedne s drugima zbog svoje ideološke različitosti.

Dušica Radojčić izabrana je u Sabor Republike Hrvatske na listi stranke „Možemo“ u 8. izbornoj jedinici sa 2 643 preferencijalna glasa, dok je njena stranka u istoj izbornoj jedinici osvojila 10,24% glasova, odnosno 21 062 od 211 123 birača koji su izašli na izbore.

Što reći o osobi koja kao zastupnik u demokratski izabranom Saboru za drugu stranku kaže da se prema njoj treba stvoriti „sanitarni kordon“?

Znači da osoba ne prihvaća rezultate izbora, protiv je svih birača koji su tim strankama dali glas. Do sada nisam komentirala političku aktivnost Dušice Radojčić, jer poštujem demokratski izabranu vlast u Gradu Puli i pravo na različitost mišljenja.

Međutim na  ovakav javni istup u Hrvatskom Saboru kojim je pokazala nepoštivanje volje birača iskazane na demokratskim izborima, nepoznavanje povijesti Istre, manipuliranje Istrom i ponižavanje Domovinskog rata, morala sam reagirati.

Uzdižući  sebe kao neku moralnu vertikalu, u više stavaka prekršila  je ustav koji kaže;

„Članak 6.

Osnivanje političkih stranaka je slobodno.

Unutarnje ustrojstvo političkih stranaka mora biti sukladno temeljnim ustavnim demokratskim načelima.

Stranke moraju javno polagati račun o porijeklu svojih sredstava i imovine.

Protuustavne su političke stranke koje svojim programom ili nasilnim djelovanjem smjeraju podrivanju slobodnoga demokratskog poretka ili ugrožavaju opstojnost Republike Hrvatske. O protuustavnosti odlučuje Ustavni sud Republike Hrvatske. ( a ne Dušica Radojčić)

Članak 14.

Svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.

Svi su pred zakonom jednaki.“

  Citiram govor koji se može pogledati na:
  https://youtu.be/uTvjawOA2mo?si=KFcdlRqIN6qW6-l9


  Vi iz HDZ-a ste zapravo normalizirali stranku iz čijeg programa i nastupa
  iščitavamo mržnju, šovinizam, militarizam, želju za represijom, zabranama,
  gušenjem slobode medija i kršenjem nekih temeljnih ustavnih prava.
  Umjesto da se stvori sanitarni kordon ulasku takvih ekstremista u Vladu, da biste
  se održali na vlasti vi iz HDZ-a spremni ste radikalizirati društvo.
  Program i retorika DP-a vraća nas u priču 90-tih godina umjesto da idemo
  naprijed.


  Jučer sam na svojoj prvoj sjednici Sabora čula strašan izbor riječi koje je izgovorio
  predstavnik krajnje desnice, „visjeti, smaknuti“
  Možda je u vašem društvu to uobičajeno, u mom nije.
  Dolazim iz antifašističke Istre i stati ću u obranu vrijednosti koje ugrožavate
  najavom takvih politika.

  Ja dolazim iz Istre u kojoj takav govor zaista nije normalan. Kod nas se takav
  govor javno osuđuje. A znamo i zašto. Naučili smo iz vlastite povijesti
  crnokošuljačkog terora.

  Istra je među najrazvijenijim regijama, a svoj prosperitet temelji na otvorenosti,
  progresivnosti i uvažavanju različitosti, za razliku od desnice koja je svojom
  politikom opustošila Slavoniju i demografski i gospodarski. Jedini rezultat takvih
  politika je propadanje.
  Ne znam hoćete li ikada naučiti da vrijednosti suživota i različitosti sa
  sobom nose mir i prosperitet!


  Sigurna sam da Dušica Radojčić neće nikada naučiti poštivati vrijednosti
  različitih od svojih!
  1.U svom govoru drugarica Dušica okomila se žestoko da se iz program
  Domovinskog pokreta iščitava „mržnja, šovinizam, militarizam ….“

  Pa da vidimo što piše u Programu DP-a;


  1. STRATEGIJA DEMOGRAFSKOG OPORAVKA DOMOVINSKOG POKRETA ”Obitelj – temelj naše budućnosti!” Potičemo natalitet i podržavamo obitelji kroz različite mjere i olakšice. Obitelj je srce našeg društva, a njeno jačanje ključno je za stabilnu i prosperitetnu Hrvatsku.


  2. STRATEGIJA NACIONALNE SIGURNOSTI DOMOVINSKOG POKRETA –
  ”Hrvatska ispred svega!” Osiguravamo sigurnu budućnost naše domovine i njenih
  građana. Bez obzira na izazove, Hrvatska će biti pouzdan i siguran oslonac za sve
  svoje stanovnike.


  3. OSIGURAVANJE PUNOG PIJETETA DOMOVINSKOG RATA ”Ponosan
  branitelj temelj je Hrvatske!” Poštujemo i čuvamo naslijeđe Domovinskog rata kao
  temelj naše slobode. Branitelji su naš ponos, a njihova žrtva neće biti zaboravljena

  .
  4. DOMOVINSKI POKRET ZA OTKAZIVANJE ISTANBULSKE KONVENCIJE
  ”NE Istanbulskoj konvenciji!” Branimo tradicionalne vrijednosti obitelji i
  odbacujemo štetne ideologije koje ugrožavaju naše temeljne vrijednosti. Naša obitelj
  temelj je društva, a njen integritet neće biti narušen.

  5. ZA IZBORNI ZAKON KOJIM ĆE SE OMUGUĆITI ELEKTRONIČKO I DOPISNO GLASOVANJE ”Hrvatski spas – svatko ima pravo na glas!” Osiguravamo pravedne i transparentne izbore za svakog građanina. Svi imaju pravo na sudjelovanje u demokratskom procesu, bez obzira na geografske ili druge prepreke.

  6. FINANCIJSKA RASTEREĆENJA ZA POTICANJE PROIZVODNIH INVESTICIJA I OSNAŽIVANJE PREHRAMBENE SAMODOSTATNOSTI ”ZA samodostatnu Hrvatsku!” Potičemo gospodarski rast i stvaranje radnih mjesta kroz potrebne reforme. Ohrabrujemo ulaganja u proizvodnju i osiguravamo da Hrvatska postane samoodrživa u prehrambenom sektoru.

  7. PROMICANJE STRATEŠKIH POLITIKA STAMBENOG ZBRINJAVANJA MLADE GENERACIJE ”Pravo na stan temelj je demografske budućnosti!” Osiguravamo pristupačan smještaj za mlade obitelji i potičemo njihovu stabilnost. Mladi su naša budućnost, a njihovo pravo na dom ključno je za rast naše zajednice.

  8. ZA POLJOPRIVREDNE POLITIKE KOJE POLAZE OD TOGA DA JE JAKO SELO TEMELJ JAKE DRŽAVE ”Naselimo selo, očuvajmo identitet!” Podržavamo razvoj ruralnih područja i očuvanje poljoprivredne tradicije. Seljačka srca kucaju u temeljima naše države, a mi ćemo ih podržati u svakom koraku.

  9. MJERE EKONOMSKE POLITIKE KOJE POTIČU RAST I PUNU ZAPOSLENOST ”Mirovine i plaće za dostojanstven život svima!” Osiguravamo pravedne uvjete rada i pristojne prihode za sve građane. Svaki radnik zaslužuje poštovanje i pravednu nagradu za svoj trud.

  10. JAČANJE KULTURE PODUZETNIŠTVA, INOVACIJE I STVARANJA NOVIH VRIJEDNOSTI ”Zdrava poduzetnička klima – temelj ekonomskog razvoja!” Potičemo inovacije i razvoj novih poslovnih prilika za prosperitet Hrvatske. Poduzetništvo je pokretač razvoja, a mi ćemo biti potpora svim hrabrim poduzetnicima.

  11. STRATEŠKI OSMIŠLJENE POLITIKE KOJE MLADE ZADRŽAVAJU U HRVATSKOJ ”Energičnošću mladih obnovimo Hrvatsku!” Pružamo poticaje i mogućnosti za razvoj karijere mladima u Hrvatskoj. Mladi su naša snaga, a njihov ostanak je ključan za napredak naše domovine.

  12. ZAŠTITA GRAĐANA OD OVRŠNE MAFIJE ”I ovršeni imaju pravo na ljudsko dostojanstvo!” Borimo se protiv nepravednih praksi i osiguravamo zaštitu za sve građane. Pravednost je temelj našeg društva, a mi ćemo osigurati da svi građani imaju jednaku zaštitu.

  13. I U PANDEMIJAMA GRAĐANI IMAJU PRAVO NA PRIVATNOST ”Protiv korištenja zdravstvenih kriza kao opravdanja za nadzor na ljudima!” Branimo privatnost građana i osiguravamo pravedne mjere u kriznim situacijama. Sigurnost i privatnost su neotuđiva prava svakog građanina, a mi ćemo ih čuvati pod svaku cijenu.

  Gdje li je „uvažena“ drugarica Dušica u ovom programu našla „mržnju, šovinizam, militarizam, želju za represijom, zabranama, gušenjem slobode medija i kršenjem nekih temeljnih ustavnih prava“? Mogu samo zaključiti da ga nije ni vidjela, a još manje  pročitala, već samo zlonamjerno obmanjuje javnost ( blago rečeno).

  . Program i retorika DP-a vraća nas u priču 90-tih godina umjesto da idemo naprijed.

  To znači da su za drugaricu Dušicu 90-te bile nazadne, nešto što treba zaboraviti, čega se ne treba ni prisjećati, koliko su bile strašne?

  Pretpostavljam da jesu, jer je nestala njena voljena Jugotvorevina, što se da zaključiti iz njene FB stranice. Tako govore oni koji Hrvatsku nisu željeli i dan danas se nakostriješe na svako iskazivanja hrvatskog identiteta, ali zato obilato koriste blagodati koje im Hrvatska omogućava. Sišu novac iz Proračuna svom snagom.

  Svi koji imalo ističu bilo što Hrvatsko za njih su ekstremna desnica, šovinisti, militaristi i slični „ukrasni“ nazivi.

  Čak su bili toliko “humani“ da nisu htjeli primiti u Istru prognanike i izbjeglice 1991. koji bi narušili njihov konformizam i promijenili etničku strukturu stanovništva.

  Preporučam pogledati dokumentarni film iz 90-tih, koji prikazuje oduševljenje građana i hrvatskih branitelja Istre slobodnom hrvatskom državom.

  3. Dolazim iz antifašističke Istre i stati ću u obranu vrijednosti koje ugrožavate najavom takvih politika.

  Koja antifašistička Istra? Koje su to vrijednosti?

  Istra je demokratska hrvatska pokrajina ili regija, koja je duboko prožeta Katoličanstvom i narodnjaštvom.

  Što drugarica Dušica zna o Istri?

  Zna ono što su „antifašisti“ htjeli napraviti od Istre, ali neuspješno.

  Zna Statut Istarske Županije koji je pisao IDS, bez ijednog spomena Hrvata i da u Istri od 6 stoljeća žive Hrvati.

  Zna samo zeleni aktivizam, prosvjedovati, manipulirati, a o povijesti ne zna ništa. Spominje crnokošuljaše, a ne zna od kada i kako su nastali.

  Ne zna da su titovi  vojnici poubijali sve istarske narodnjake, pa je fašizam i nacizam samo zamijenjen  komunizmom , koji je  masovnim likvidacijama čistio neistomišljenike. A drugarica Dušica u 21. stoljeću više ne može likvidirati, ali hoće SANITARNIM KORDONOM, maknuti. Izolirati!

  Koliko ih je  u Istri osudio njen govor o sanitarnom kordonu? Manipulira Istrom  koju ne razumije i o kojoj veoma malo zna.

  Koliko ih je osudilo govor mržnje labinskog gradonačelnika Valtera Glavičića, kada je rekao da kroz tunel Učku dolazi puzajući fašizam i isto kao i ona napisao na FB profilu ; „ no pasaran“?

  Zna li da u Istri ima 10 monumentalnih Kalvarija?

  Zna li da u Istri ima 504 sakralna objekta, da je samo u Puli 35 crkava?

  Zna li da je u Puli živjelo 9 svetaca koji su naj dragocjeniji  i vječni plod Grada, koji se ponosi sa svojih 3 tisuće godina povijesti?

  Iz knjige Hagiopolis-Marijan Jelenić; „ Pula je duhovni perivoj zadivljujuće ljepote. Katedrala pod nebom! Naš sveti grad, istarski Jeruzalem!“

  Zna li nešto o Istarskom razvodu, glagoljaštvu, bogatim izdanjima hrvatske glagoljaške pismenosti?

  Ne o toj Istri drugarica Dušica pojma nema.

  A ovo snimljeno sa njenog profila nije Istra! Ćirilice nema u Istri! Nema ni SDSS-a, raspao se!

  To je njeno društvo kojeg u Istri nema. Možda ima među njenih 2 643 preferencijalna glasa, ali u odnosu na 195 237 stanovnika Istre marginalno zanemariv broj . U Istri po popisu stanovništva 2021. živi 149 152 ili 76,4% Hrvata, 9 784 ili 5,01% Talijana, 5 778 ili 2,96 % Srba i 10 025 ili 5,13 % Istrijana.

  Iz svega navedenog Dušica Radojičić dolazi iz Istre, ali ne predstavlja Istru, ni Istrane u Hrvatskom Saboru, nego mali dio jugo-nostalgičara, koji su se presvukli u samo njima znani antifašizam.

  4. Istra je među najrazvijenijim regijama, a svoj prosperitet temelji na otvorenosti, progresivnosti i uvažavanju različitosti, za razliku od desnice koja je svojom politikom opustošila Slavoniju i demografski i gospodarski. Jedini rezultat takvih politika je propadanje.

  I po ovom pitanju drugarica Dušica manipulira.

  U kojoj je to državi Istra postala najrazvijenija regija? U Hrvatskoj!

  Ali ne zbog parola otvorenosti, progresivnosti ili uvažavanju različitosti, već zbog ulaganja države Hrvatske u Istru.

  -Za Novu bolnicu Vlada RH dala je 75 % sredstava, a Istarska županija 25%,

  -Za osnovnu Školu Veli vrh, Vlada RH dala je 20 milijuna kuna, iako su osnivači osnovnih škola gradovi,

  -Za Gradske bazene Ministarstvo financija pogodovalo je trezorskim zapisima u kreditiranju,

  -Za Sveučilište Jurja Dobrile 85% iz EU fondova a 15 % Vlada RH,

  -Za Hidrobazu preko Ministarstva turizma Vlada RH dala je više od 200 tisuća eura

  -Za uređenje fasada i energetsku obnovu Vlada RH je sudjelovala preko Ministarstva graditeljstva i Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti i EU fondova.

  -Za rekonstrukciju sustava odvodnje Vlada RH sudjeluje sa 17-20%

  -A Arheološki muzej Pula Vlada RH financirala je u cijelosti sa oko 140 milijuna kuna

  Da ne spominjem Istarski Y i drugu cijev tunela Učka

  Po IDS-ovoj i Dušićinoj progresivnosti nestala je skoro sva industrija u Istri, počevši od Uljanika, Astra, Tiskara, Arena trikotaža. Mljekaru, nepovratno otišli  Bojoplast, Industrochem, Siporex, odnosno Ytong, Istragradnja, Mehanika  i Pola textile, pogon koji je šivao za Benetton. Pamtimo i propast Purisa, farme purana kod Pazina, potom tekstilne tvrtke Pazinka, nestaje Istraplastika. Dio radnika buzetskog Cimosa, koji proizvodi autodijelove, nedavno je dobio otkaze. Nakon što je Cimos preuzeo labinski TLS, uz prestanak proizvodnje poljoprivrednih strojeva, i taj je pogon s 200 sveden na 15-ak radnika. Propali su Raška trikotaža, Irsa i tekstilna tvrtka SE.DE, United Clothing Potpićan, Tvornica Tila Labin koja je proizvodila igračke, potom labinski Benetton Istria. Ista sudbina zadesila je pulski Brodoličilac i Porer, te labinski Shelbox i poznati Digitron Buje.

  Za razliku od Istre gdje nije bilo ratnih razaranja,  ljudi su se mogli okrenuti radu  u Turizmu, OPG-ima,  maslinarstvu i vinogradarstvu, Slavonija je pretrpjela ogromna razaranja, izbjeglištvo i progonstvo, ali za  drugaricu Dušicu za to su krivi ni manje, ni više nego -desničari! Znači nisu krivi velikosrbi i JNA koji su razarali Slavoniju, nego desničari. I od drugarice  Dušice  je previše,  previše da ne kažem što!

  U ovom prvom govoru drugarica Dušica se nije baš iskazala ni kao čovjek, ni kao političar. Pratiti ću njen rad u Saboru, jer na osnovu ovog govora pretpostavljam da će biti  još njenih „bisera“

  Lili Benčik/hrvatskepravice

  Odgovori