Rusija započela taktičke nuklearne vježbe u blizini Ukrajine kao odgovor na zapadne prijetnje

Nove obavijesti Svijet Vijesti

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su u utorak započele taktičke nuklearne vježbe u južnom vojnom okrugu, koji graniči s Ukrajinom i uključuje dijelove Ukrajine za koje Moskva tvrdi da su ih anektirali. Ove vježbe su odgovor na zapadne prijetnje i dolaze nakon niza izjava zapadnih dužnosnika o sukobu u Ukrajini.

Vježbe su osmišljene kako bi se testirala spremnost osoblja i opreme borbenih postrojbi s nestrateškim nuklearnim oružjem da odgovore i bezuvjetno osiguraju teritorijalni integritet i suverenitet ruske države. Putin je naredio ove vježbe nakon što su izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i britanskog ministra vanjskih poslova Davida Camerona izazvale prijezir u Moskvi. Macron je spomenuo moguće raspoređivanje europskih snaga u Ukrajini, dok je Cameron rekao da Ukrajina ima pravo koristiti britansko oružje za udare unutar Rusije.

Ruska južna vojna oblast, sa sjedištem u Rostovu na Donu, 60 km od granice s Ukrajinom, igra ključnu ulogu u ofenzivi na Ukrajinu. Ministarstvo obrane objavilo je snimke kamiona koji prevoze projektile, lansirne sustave i trupe na aerodromu kako pripremaju bombardere za nošenje nuklearnih bojevih glava. Ovo je prva faza vježbi, koja uključuje uvježbavanje punjenja lansirnih vozila, vožnju do određenih lansirnih mjesta i punjenje aviona hipersoničnim projektilima Kinzhal.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelinski rekao je su „vojne vježbe i moguće provokacije na granici tradicionalna ruska igra”.

Odgovori