AMBER Alert Europe pokreće Kampanju “Provjeri. Promisli. Prijavi.”  za nestalu Djecu

Najave Nove obavijesti Vijesti

Za ovogodišnji Međunarodni dan nestale djece, AMBER Alert Europe, u suradnji s nacionalnim institucijama i organizacijama civilnog društva europskih zemalja, s ponosom najavljuje pokretanje svoje kampanje “Provjeri. Promisli. Prijavi”.  Ova inicijativa, namijenjena roditeljima i skrbnicima, pruža im opsežan vodič korak po korak o tome što učiniti i što očekivati ​​kada im dijete nestane.

Kampanja “Check Think Report” uključuje sljedeće korake:

  1. Provjerite (Check): Prvi korak je provjeriti prisutnost djeteta. Roditelji i skrbnici trebaju brzo utvrditi je li dijete zaista nestalo ili se nalazi na sigurnom. Ovaj korak uključuje provjeru okoline, kontaktiranje obitelji i prijatelja te pretragu kuće i okolice.
  2. Razmislite (Think): Nakon provjere, slijedi razmišljanje o ključnim detaljima. Roditelji trebaju prisjetiti se posljednjeg viđenja djeteta, njegovih navika, odjeće i drugih važnih informacija. Ovaj korak pomaže u prikupljanju relevantnih podataka za daljnje postupanje.
  3. Prijavite (Report): Treći korak je hitna prijava nestanka djeteta nadležnim vlastima. Roditelji trebaju kontaktirati policiju ili druge relevantne institucije kako bi započeli potragu. Brza reakcija može značajno povećati šanse za siguran povratak djeteta.

Kampanja će započeti istovremeno u 16 zemalja i na 14 jezika. Ministarstva unutarnjih poslova, nacionalne policije i vodeće neprofitne organizacije posvećene zaštiti djece u Europi predvode ovu inicijativu. Svake godine tisuće obitelji doživljava traumu nestanka djeteta, stoga je važno da roditelji budu informirani i spremni djelovati u takvim situacijama.

AMBER Alert Europe nastoji poboljšati odgovor na nestanak djece i povećati šanse za siguran povratak. Kampanja  “Provjeri. Promisli. Prijavi.” pruža praktične smjernice i podršku obiteljima u trenucima krize, čime doprinosi zaštiti najmlađih članova našeg društva.

Svake godine tisuće obitelji dožive traumu nestalog djeteta. U takvim mučnim trenucima od velike je važnosti znati koje korake poduzeti. Prepoznajući tu potrebu, AMBER Alert Europe surađivao je sa stručnjacima na području nestalih osoba na razvoju kampanje “Provjeri. Promisli. Prijavi”. Putem ove inicijative, roditelji i skrbnici će dobiti ključne informacije i smjernice, osnažujući ih da brzo i učinkovito djeluju u slučaju nestanka djeteta.

“Svake godine u Europi nestane 300.000 djece. Kampanja “Provjeri. Promisli. Prijavi.”  ključna je prekretnica u našim stalnim naporima da zaštitimo djecu i podržimo obitelji u kriznim vremenima”, izjavio je Frank Hoen, predsjednik i osnivač AMBER Alert Europe. “Osnažujući roditelje znanjem i resursima koji su im potrebni, cilj nam je skratiti vrijeme od prijave gubitka djeteta do pronalaska i povećati šanse za siguran i brz povratak nestale djece njihovim domovima.”

Kampanja ‘Provjeri. Promisli. Prijavi.’ će se provoditi u Albaniji, Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj, Italiji, Litvi, Malti, Nizozemskoj, Sjevernoj Makedoniji, Poljskoj, Portugalu, Sloveniji, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.
Za više informacija o kampanji posjetite https://www.amberalert.eu/check-think-report/hr

( MUP, amberalert.eu) Foto: Ilustracija

Odgovori