Sjećanje na Darka Rušanaca, Vladu Kneževića i Ivicu Bošnjaka, poginulih u podmetnutoj eksploziji u Omladinskom domu u Vinkovcima.

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

U Spomen na članove HOS-a koji su poginuli 1. ožujka 1992., do danas u nerazjašnjenoj eksploziji, u nekadašnjem Omladinskom domu u Vinkovcima danas su podno spomenika hrvatskim braniteljima položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji mnogi suborci, predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata te druga izaslanstva.

U nerazjašnjenoj eksploziji u nekadašnjem Omladinskom domu u Vinkovcima, gdje je bilo sjedište HOS-a, na današnji dan 1992. poginula su trojica njihovih članova, i to : Darko Rušanac, Vlado Knežević i Ivica Bošnjak

Dom nisu digli Srbi, nego Hrvati“, tvrdi predsjednik UDHOS 1. samostalne bojne “Marijan Baotić” iz Vinkovaca Ivica Zupković, koji je rekao da se eksplozija dogodila na dan kada je tadašnji predsjednik HSP-a i vrhovni zapovjednik HOSa Dobroslav Paraga posjetio Vinkovce, piše HINA.

U eksploziji podmetnute naprave u nekadašnjem Omladinskom domu, lokaciji ratnog zapovjedništva HOS-a, poginula su trojica pripadnika 1. samostalne bojne HOS-a, a osam ih je ranjeno, rekao je Zupković.

“Kroz sve postrojbe, a tako i HOS, naši branitelji dali su obol u obrani grada i domovine, bili su na raspolaganju, a uz to podnijeli i velike žrtve. Danas se prisjećamo svih koji su dali svoje živote kako bismo mi živjeli u slobodi u našim Vinkovcima, kako smo i htjeli. Velika im hvala, poštovanje njihovim obiteljima jer nije lako tri desetljeća provesti bez svojih najmilijih”, poručio je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Kroz 1. samostalnu bojnu “Marijan Baotić”, koja je djelovala na bojištu Jarmina – Nuštar – Mala Bosna – Otok – Komletinci – Vrbanja i pokrivala 40 kilometara bojišnice, koja je neprestano bila pod topničkim napadima, prošlo je 1100 branitelja, od kojih je 38 poginulo i 298 ranjeno.

Poginulim HOS-ovcima počast je odana u sklopu obilježavanja Dana Udruge HOS-a 1. samostalne bojne “Marijan Baotić”.

Odgovori