Kako su hercegovački Hrvati blokirali kolonu tenkova JNA koja se kretala prema Hrvatskoj

Domovinski rat Nove obavijesti Vijesti

Bilo je to 6. svibnja 1991. godine, oko sat vremena iza ponoći, kada je zapovjednik 4. korpusa JNA general major Milovan Zorc, iz Generalštaba u Beogradu dobio tajnu “depešu” u kojoj mu se naređuju da iz Mostara premjesti dio 10. Oklopne mehanizirane brigade i spoji je sa ostatkom tenkovskih jedinica u Hrvatskoj, u Sinju. Radilo se o dugoj koloni tenkova, oklopnih transportera, kamiona i topništva koja je brojila preko 100 vozila. Bili su opremljeni bojevim granatama i streljivom, pri čemu su vojnici (ročnici) JNA dobili puške i pištolje s bojevim streljivom.

General Zorc je od zapovjednika 1. vojne oblasti general pukovnika Aleksandra Spirkovskog zatražio da javi nadležnim u MUP-u, da se osiguraju prometnice radi regulacije prometa. general Spirkovski je to odbio.

Kolona je krenula 7. svibnja u jutarnjim satima, iz mostarskog garnizona prema Sinju. Prilikom prolaska kroz naselja, građani su alarmirali jedne druge, a tako i političare. Prolazeći kroz Mostar, kolona je uništavala osobne automobile, ivičnjake i drveća koja su bila uz rub ceste. Vrlo brzo su se organizirali i postavili blokadu u naselju Lištica, sastavljenu od kamiona punih pijeska, stotina automobila i velike mase civila. JNA je potpuno naoružana stajala samo 30-ak metra od nenaoružanih ali vrlo odlučnih civila koji nisu dozvoljavali prolaz kolone. Napetost s jedne i druge strane bila je velika. Pritisak Generalštaba je bio izravan” probiti blokadu”. Nakon 3 puna dana i lažnih obećanja, tenkovska oklopna kolona ipak je propuštena, ali prema Kupreškom polju, navodno na organiziranu vojnu vježbu.

Dio 10. Oklopno motorizirane brigade iz Mostara, je stigao 10. svibnja u 15;45 na Kupreško polje. Nakon 4 mjeseca, ta postrojba prelazi u sjevernu Dalmaciju u sastav 9. Korpusa JNA, pri čemu sudjeluje u napadu na Šibenik, Zadar, Drniš i ostale gradove i naselja. Nakon što je general major Milovan Zorc stigao na Kupreško polje, stigao je zapovjednik 1. vojne oblasti, general pukovnik Aleksandar Spirkovski koji je predao Zorcu ukaz o prijevremenoj mirovini. General major Milovan Zorc danas živi u Ljubljani i svjedočio je kako je cilj kolone bio odlazak u Hrvatsku.

Kako je krenulo dalje, svima je poznato. Međunarodna zajednica je 2S. rujna 1991. prihvativši rezoluciju broj 713 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom je uveden embargo na sve isporuke oružja
i vojne opreme Jugoslaviji.

Uz potpunu vojnu nadmoć JNA je dobila i zeleno svjetlo Međunarodne zajednice za agresiju na Hrvatsku.

Izvor: 3. dana Dokumentarni film, Foto: Snimak zaslona

Odgovori