Prije 31. godinu započela okupacija Sanskog Mosta (BiH).

Domovinski rat Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Dana 19. travnja 1992. godine započeli su sudbonosni događaji koji će rezultirati nasilnim preuzimanjem vlasti, okupacijom općine, a kasnije i realizaciju plana protjerivanja i etničkog čišćenja Sanskog Mosta (BiH) od nesrpskog stanovništva i to sve od strane SDS-a i srpskih paravojnih formacija, koje je logistički podržavala Jugoslovenska narodna armija.

Preuzimanjem vlasti od strane srpskih snaga u Sanskom Mostu su počinjeni brojni ratni zločini nad Bošnjacima i Hrvatima. Napadima na naselja Muhići, Mahala, Otoka, Hrustovo, Vrhpolje i Kljevce izvršena su masovna ubijanja lokalnog stanovništva.

Na području općine se nalazilo više od 20 logora. Zatočeni su bili izloženi fizičkim i psihičkim torturama, ubijani su, protjerivani, vršena su silovanja. Ubijeni Bošnjaci i Hrvati općine Sanski Most pronađeni su u brojnim masovnim grobnicama od kojih su najveće Hrastova glavica i Sasina.

U Sanskom Mostu je od 1992. do 1995. godine ubijeno 785 građana, zbog čega je pred pravosuđem BiH izrečeno više osuđujućih presuda.

Jadranko Palija (osuđen na 28 godina zatvora), Nedo Trifković i Mitar Milinković (osuđeni na po 10 godina zatvora), Nikola Kovačević poznat i kao Daniluško Kajtez (osuđen na 12 godina zatvora), Predrag Prošić (osuđen na 3 godine zatvora), Slavko Bilbija (osuđen na 10 godina zatvora) i Suad Kapić zv. Hodža (kao pripadnik ARBiH osuđen je na 12 godina zatvora za zločine nad Srbima počinjene 1995. godine).

Odgovori