U Hotelu Osijek održana 3. konferencija o zaštiti i unapređenju zdravlja hrvatskih branitelja- “Na prvoj crti zdravlja”.

Nove obavijesti Riječ branitelja Vijesti

U Osijeku započela trodnevna konferencija “Na prvoj crti zdravlja”, u organizaciji Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja (ZIKZ) i Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine (CEPAMET) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te niza drugih suorganizatora, pokrovitelja i podržavatelja.

Konferencija se održala u Hotelu Osijek, Osijek, a sutra 21. travnja, održava se i u Vukovaru, u  Pastoralnom centru “Sveti Bovo “.

U uvodnom dijelu konferencije, nakon registracije sudionika, otvorenje Kongresa otvorili su i vodili moderatori, a to su predsjednica organizacijskog odbora prof. dr. sc. Marijana Braš, dr. med. i predsjednik znanstvenog odbora prof.dr.sc. Veljko Đorđević, dr.med.

Profesorica Marijana Braš uvodno je pozdravila sve prisutne te je uputila posebnu zahvalu članovima organizacijskom odboru, a među njima su : asistentica na Ekonomskom fakultetu Osijek, Karla Bilandžić, profesorica Lovorka Brajković, dr. Silvija Cenecki-Varžić, glasnogovornik Medicinskog fakulteta u Zagrebu Marko Cvek, prof. Dunja Degmečić sa klinike za psihijatriju u Osijeku, Marela Đurić, braniteljica , dr. Zvonimir Gvozdanović, stomatolog i ravnatelj Doma zdravlja Vukovar, Vedrana Iveta, glavna sestra Doma zdravlja Dubrovnik, Melita Jukić, voditeljica odjela psihijatrije u Vukovara, branitelj Miroslav Jularić, Zvonimir Kalčik zamjenik ravnatelja Veteranskih centara , Barbara Kalenić profesorica iz Zagreba, prof. Nataša Klepac neurologica iz Zagreba, prof. Martina Matovinović iz Zavoda za endokrinologiju KBC Zagreb, branitelj Željko Miškulin predsjednik udruge “Branitelj pomaže branitelje”, prof. Neda Pjevač iz Javnog zdravstva Zagreb, Ahnetka Stjepanović glavna sestra Dom zdravlja Vukovar, Nevenka Špoljarić novinara, pjesnikinja i braniteljica, prof. Srđana Telarović neurologinja iz Zagreba i velečasni Ivica Zlodi, duhovnik u KBC Sestre Milosrdnice u Zagrebu.

U Osijeku su ne samo psihijatri, psiholozi i socijalni radnici nego cjelokupna medicina, i kardiolozi, internisti, onkolozi i druge struke kako bi zajednički zaključili što možemo učiniti. Naime, posljedice rata osjećaju se i 30 godina nakon rata, ostavile su traga na mnogim organima, organskim sustavima i kvaliteti života hrvatskih branitelja, a na nama, zdravstvenim profesionalcima je velika zadaća kako komunicirati, približiti se i na najbolji način sanirati posljedice koje su nastale ili nastajale niz godina. Zato smo se ovdje okupili da interdisciplinarno i intersektorski dogovorimo što i kako u budućnosti. Na žalost, Hrvatska je mala zemlja s velikim brojem osoba koje su stradale tijekom Domovinskog rata. Neki su izgubili članove obitelji, veliki broj je doživio ogromne traume i posttraumatske stresne poremećaje, a posljedice toga se ogledaju na tjelesnim sustavima i danas – rekao je predsjednik Znanstvenog odbora skupa profesor doktor Veljko Đorđević.

Konferenciju je podržao i  župan Ivan Anušić i dožupan Mato Lukić. Ivan Anušić pozdravio je skup te je zaključio ;  Konferencije je posvećena temi koja je u Hrvatskoj već dugo problematična i o kojoj se mora razgovarati, a i javnost bi trebala znati činjenice o hrvatskim braniteljima, njihovom zdravlju i smrtnosti. Od završetka Domovinskog rata 1996. godine do 2019. godine bilo je više od 3.200 suicida hrvatskih branitelja, što se i dalje nastavlja, ali se ne zna točne podatke. Nevjerojatan je broj hrvatskih branitelja koji već u svojim 50-im godinama umiru od karcinoma, zatajenja srca i drugih bolesti. To je veliko pitanje za cijelu Hrvatsku jer očito postoji problem koji nismo uspjeli detektirati i riješiti, a možda će se na ovoj konferenciji postići korak bliže u utvrđivanju razloga takvog stanja

Naglasio je da je dobro što na nacionalnoj razini postoje preventivni sistematski zdravstveni pregledi za hrvatske branitelje, što je vjerojatno pomoglo da se mnogi hrvatski veterani liječe na vrijeme i tako spase njihovi životi. Zaključio je kako su suicidi, iznenadne smrti i teška oboljenja povezani s Domovinskim ratom te da naše društvo nakon 28 godina od završetka rata mora naći pravi odgovor na ta pitanja, pri čemu može koristiti i iskustva zemalja koje imaju slična iskustva.

Sudionicima konferencije obratio i predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Florijančić koji je istaknuo kako na području Osijeka aktivno djeluje Odbor za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge koji brine o braniteljima i koordinira svim njihovim djelatnostima.

S obzirom na zabrinjavajuće podatke o pobolu i smrtnosti braniteljske populacije, organizatori smatraju kako je došao trenutak za novu nacionalnu konferenciju, na kojoj će interdisciplinarno i intersektorski progovorili o najnovijim znanstvenim i stručnim iskoracima vezanim uz zdravlje ove populacije, dosadašnjim postignućima koje su učinile hrvatske institucije i organizacije te zajedničkim koracima koje je potrebno učiniti u budućnosti. Cilj im je kroz razmjenu spoznaja i konstruktivni dijalog pokazati da je samo stručnim znanjem, kvalitetnom komunikacijom i zajedništvom moguće pomoći u prevenciji, liječenju, rehabilitaciji i palijativnoj skrbi ove, zdravstveno vulnerabilne populacije.

Ministarstvo hrvatskih branitelja od 2017. godine stvaralo je dva osnovna zadatka. Jedno je naravno bila skrb hrvatskih branitelja, da ono što je Domovinski rat bio, u jedan patriotski moralni čin, da bude i dalje tako percipirano u društvu. Međutim, ono drugo, ne manje bitno, je skrb i dobrobit hrvatskih branitelja. Tko bolje zna kako je braniteljima, nego sami branitelji, i tu je ministar Tomo Medved stavio iskorak . Prihvatio je braniteljske udruge kao partnere. Pitali smo branitelje kako im je, što im treba i krenuli u rješavanje problema, rekao je u izlaganju državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja docent Špiro Janović . U daljnjem izlaganju, Janović se posvetio djelovanjem Ministarstva hrvatskih branitelja u zaštiti sveukupnog zdravlja hrvatskih branitelja. Istaknuo je i program preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja, te uputio poziv svima da se jave ministarstvu i prijave za sistematske preglede.

Prof. dr. sc. Marijana Braš pozvala je sve da dođu sutra u Hotel Osijek u vremenu od 11-13 sati , gdje će se obaviti besplatan dijagnostički pregled; Lov na tihog ubojicu- javnozdravstvena akcija u odvojenom prostoru za sudionike konferencije i hrvatske branitelje i članove obitelji ( mjerenje tlaka, glukoze, lipida, mjerenje metaboličkom vagom, izračunavanje ukupnoga kardiovaskularnog rizika) .

U nastavku konferencije izlagali su Zvonimir Kalčić i Nikola Starčević koji su izlagali temu o važnosti Veteranskih centara; Važnost multidisciplinarnog pristupa u radu s hrvatskih braniteljima. Najavljeno je uz otvorena dva veteranska centra u Šibeniku i Sinju, otvaranje u Daruvaru i Petrinji. U Osijeku postoji nekada Hotel Mursa, koji ima 8 katova, koji će uskoro biti obnovljen i pretvoren u Veteranski dom.

U Plenarnom predavanju još su izlagali Zvonimir Gvozdanović – Program sistematskih pregleda i zaštita oralnog zdravlja hrvatskih branitelja. Petrana Brečić, Jakša Vukojević, Katarina Marušić, Domagoj Vidović, Jelena Sušac i Marko Ćurković s temom ; Uloga Klinike za psihijatriju Vrapče u skrbi za branitelje. Dok su Lovorka Brajković i Vanja Kopilaš izlagali temu Transgeneracijski prijenos traume kod djece branitelja oboljelih od PTSP-a. Silvija Topić Lukačević izlagala je ; Kako PTSP utječe na obitelj ( Transgeneracijski prijenos traume). Vesna Šendula Jengić i Vedran Orešković izlagali su; Interdisciplinarni i multiprofesionalni pristup u rehabilitaciji PTSP-a – primjeri dobre prakse.

Nakon stanke krenula je Paralelna sekcija u kojoj je tema bila ; Vodeća tjelesna bolest kod populacije hrvatskih branitelja i članova obitelji – dijagnostika, terapija rehabilitacija. Šečerna bolest tipa 2- (ne)rješiv problem iznijele su kroz predavanje Silvija Cenecki-Varžić i Ema Schonberger. Martina Matovinović i Zdenko Ostović govorili su o Metabolitičkim promjenama i razvoju šećerne bolesti u braniteljskoj populaciji. Zdenko Boras i Ivan Vlahović u svom izlaganju govorili su o ulozi kirurgije u liječenju debljine i šećerne bolesti tipa 2. Daria Sladić Rimac i Biljana Lošić o ulozi medicinske sestre u edukaciji bolesnika sa šećernom bolesti tipa 2. Dok je Nevenka Kovačić i Jelena Rupčić izlagale o ulozi medicinske sestre u prevenciji i liječenju dijabetičkog stopala. U završnom predavanju prije stanke di 16 sati, Aldenita Matić govorila je o međudjelovanju PTSP-a i kroničnih tjelesnih bolesti.

Nakon stanke o pojavnosti neuroloških poremećaja u populaciji hrvatskih branitelja govorila je Vladimira Vuletić. Sanja Tomasović o kognitivnoj funkciji u populaciji branitelja. Nataša Klepac o kognitivnim treninzima i rehabilitaciji , a Svetlana Tomić o crijevnoj mikrobiota i neurodegeneracija .

Odgovori