Postavljena spomen-ploča poginulim u Potravlju s područja Župe sv. Filipa i Jakova

Domovinski rat Nove obavijesti Vijesti

U ponedjeljak, 29. siječnja 2024. godine, u selu Potravlje (Hrvace) kod Sinja postavljena je spomen-ploča poginulima u Domovinskom ratu s područja Župe sv. Filipa i Jakova, koju je otkrio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Na njoj su imena 29 žrtava iz Domovinskog rata, među kojima je devet poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja i 20 civilnih žrtava, od kojih se troje još vode nestalima.

Uz obitelji žrtava čija se imena nalaze na spomen-ploči, prigodnoj svečanosti nazočili su župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, saborski zastupnik i gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić, gradonačelnik Vrlike Jure Plazonić, voditelj Veteranskog centra Sinj Igor Vidalina, načelnici općina i mještani s tog područja te predstavnici udruga iz Domovinskog rata.

Župa sv. Filipa i Jakova svake godine u siječnju organizira Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, kada se prisjećaju svojih župljana s područja sela Potravlje, Satrić, Maljkovo poginulih, ubijenih i nestalih u Domovinskom ratu, a ovim činom trajno su zabilježili imena svojih žrtava.
Nakon otkrivanja spomen-ploče služena je misa koju je predvodio župnik fra Čovo, a nastupila je Policijska klapa Sveti Mihovil.

Potravlje je selo koje se nalazi u podnožju planine Svilaje a uz samu obalu jezera Peruče negdje na pola puta između gradova Sinja i Vrlike a između susjednih mu sela Maljkova i Satrića. Sa svojih 823 stanovnika jedno je od najvećih naselja u sastavu općine Hrvace.

Povijest ovoga sela, na podnožju Svilaja, je tragična, ne samo u Domovinskom ratu, nego i u Drugom svjetskom ratu. Župnika Potravlja Antu Cvitanovića partizani su 1944. godine ubili i bacili u Husinu jamu na Vagnju, Kamešnica.

Njegovu tragičnu i mučeničku smrt opisao je fra Josip Janković, župnik u Vrlici za vrijeme rata.

Jedne nedjelje u ljetu 1945., ne znam koja je nedjelja bila, ja sam završio sv. misu u crkvi Gospe Rožarice u Vrlici, i kada sam sve pospremio u sakristiji, izašao sam na vrata sakristije i na platou između svijeta čujem gdje me (netko) zove: „fra Jozo, fra Jozo!“ I ja se okrenem prema strani odakle me zove i vidim Marušku Vukovića. Obučen u vojničku, oko vrata na prsima talijanski šmajser (pikavac), i kada sam došao bliže, on prevrće šmajser iz ruke u ruku, pa mi kaže: „Što bi bilo da potegnem?“ – Nije mi bilo ugodno. I ja mu na to odgovorim: „Ostavi, ubit ćeš me!“ Onda će on meni: „Ja sam Ti sredio i fra Antu Cvitanovića! A da znadeš kako: Ja bih ga upitao: ‘Fra Ante, vjeruješ li u Boga?, i kada bi odgovorio „Vjerujem“, dobio je metak u ruke ili noge. Tako je dobio 100 metaka, jer mi je 100 puta odgovorio „Vjerujem“, i na stotom metku bio je mrtav!“

Odgovori