Otvoreni 56. Đakovački vezovi

Kultura Nove obavijesti

Danas 1.7., u nazočnosti predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, župana Osječko- baranjske županije Ivana Anušića, Saborskih zastupnika, đakovačko osječkog nadbiskupa Đuru Hranića, ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič te još mnogo drugi. Đakovački gradonačelnik Marin Mandarić u 21 sat, službeno je proglasio “Đakovačke vezove” otvorenim.

U prigodnim scenskim prikazima, u kojoj su, uz ostale, sudjelovali glumici osječkog HNK-a, članovi nekoliko kulturno-umjetničkih društava, konjogojskih udruga i Državne ergele lipicanaca,   je prikazan  posjet hrvatskog slikara Vlahe Bukovca Đakovu 1893. godine, gdje je boravio kao gost biskupa Josipa Jurja Strossmayera.

Scenskom slikom, koju režira Darko Milas, a glazbeni program osmišljava Tomislav Radičević, pokušao se prikazati taj događaj, ali i naša slavonska sanjarenja, ono po čemu se razlikujemo od svih drugih krajeva, ne samo Hrvatske već i čitavog svijeta. Stoga je na plakatu ovogodišnjih Vezova, Slavonac, Šokac, zavaljen poslije teškoga rada, u hladu nekoga hrasta. Ljetno je, vezovsko doba, a nakon što je završio rad, prvo je  objedovao kulina, slanine, seljačkog kruha i „trgnuo“ rakijicu. Nakrivio je šešir, u ustima mu slamka ili travka, oči mu zatvorene, a oko njega kovitlac slika: i ljeto je i jesen i zima i proljeće, i ore se, i sije se, i žanje se, odvoze plodovi u kolima, padaju kiše, sja sunce, vije snijeg, jure konji, tandrču kola, klize saone, prolaze mobe, procesije, svatovi, pogrebne povorke, prolaze dragi i nedragi, nestaju u ravnici, u vremenu i nevremenu, i sve je san i sve je java, i sve je bilo i sve će biti i nikada ta ljepota neće nestati, jer živi u svakome tko je ovdje rođen ili je ikada osjetio ljepotu našeg Đakova i Đakovštine, naše Slavonije, naše zlatne plodne ravnice.

Te snove dočarat će glumci Hrvatskog  narodnog kazališta iz Osijeka, članovi članice naših KUD-ova, konjogojskih udruga, Državne ergele lipicanaca, tamburaši i solisti, pjevačke skupine i svi oni koji sudjeluju u jedinstvenom programu  koji nas okuplja 56 godina, ispred jedinstvene pozornice – Strossmayerove katedrale…

„Želio sam da ovom scenskom slikom svatko tko bude gledao, ispred katedrale ili ispred malih ekrana,  barem nakratko osjeti ljepotu šokačkih sanjarenja i slavonskog života, da spozna važnost i povijesnu veličinu našega Đakova, sve ono što je očaralo i najvećeg hrvatskog slikara i njegovu suprugu.“, rekao je scenarist Mirko Ćurić.

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković istaknuo je na otvorenju kako ovdje, u srcu Slavonije, imamo priliku po 56. put vidjeti koliko je bogata hrvatska kultura, tradicija i baština, hrvatski folklor, i sve što je utjelovljeno u našem identitetu.

S obzirom na to da je Ukrajina zemlja partner ovogodišnjih “Đakovačkih vezova” Plenković je ocijenio kako “u ovom teškom trenutku za Ukrajinu, Hrvatska, a posebice Slavonija, znaju i razumiju što je to žrtva, što je to biti napadnut te što je solidarnost i potpora prijateljima kada im je to najpotrebnije”.

Upravo stoga cijela je Hrvatska proteklih nekoliko mjeseci prihvatila ukrajinske izbjeglice te dala snažnu političku, humanitarnu i financijsku potporu Ukrajini koja je žrtva ruske agresije. To govorimo na devetu obljetnicu hrvatskog članstva u EU i samo par dana nakon što je Ukrajina stekla status kandidata za članstvo u EU, uz snažnu, čvrstu i veliku potporu Hrvatske i hrvatskog naroda, istaknuo je premijer Plenković.

Jandroković: U izazovnim vremenima čvrsti korijeni iznimno važni

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kazao je kako su se na otvorenju “Vezova” okupili brojni zastupnici iz raznih političkih opcija, što pokazuje koliko im je stalo da čuvamo svoju tradiciju, svoj identitet i svoje korijene.

Ocijenio je kako su u “ovako izazovnim vremenima čvrsti korijeni iznimno važni jer onaj tko ih nema može ga vjetar otpuhati“.Te naše čvrste korijene daju nam naša tradicija, povijest, vjera, identitet i kultura. Đakovački vezovi su manifestacija koja slavi sve ono što Hrvatska ima, i što je hrvatski narod kroz stoljeća gradio, poručio je Jandroković.

Đakovački vezovi” su smotra izvornog folkora, koja od 1967. godine raste i izrasta, i danas su nadaleko poznata te top turistička i kulturna manifestacija RH, rekao je đakovački gradonačelnik Marin Mandarić. Najavio je kako će se u subotu predstaviti program zemlje partnera, kultura i tradicija Ukrajine. Ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič zahvalio je na pozivu da njegova zemlja bude zemlja partner te Hrvatskoj na snažnoj podršci Ukrajini i prihvatu Ukrajinaca, koji su ovdje došli zbog ruske agresije.

Zahvalio je i Hrvatskom saboru koji je bio prvi europski parlament koji je donio rezoluciju o stanju u Ukrajini i podršci njegovoj zemlji.


Poslije službenog dijela otvorenja Đakovačkih vezova, građani Grada Đakova i gosti, mogli su se zabaviti uz glazbeni program u kojem su sudjelovali Slavonske lole i Slavonski vez .

Središnji događaj priredbe bit će u nedjelju, kada će u svečanom mimohodu Vezova, koji će proći središtem grada sudjelovati 50 folklornih skupina s oko dvije tisuće sudionika iz RH i inozemstva. U mimohodu će biti i 30 konjanika te 30 okićenih svatovskih zaprega. Sve to možete pratiti u izravnom prijenosu na drugom programu HRT-a od 9 sati.

Program ovogodišnjih “Đakovačkih vezova” koji traju do 3. srpnja, uz ostalo, obuhvaća međunarodnu i hrvatsku smotru folklora, brojne izložbe, radionice, koncerte, gastro-dane i programe za djecu.

Odgovori