I DALJE NAPETOSTI IZMEĐU RUSIJE I NATO-a

Nove obavijesti Svijet Vijesti

‘Ova igra je vrlo opasna, a njezine posljedice mogu biti nepredvidive.’

Poljski predsjednik Andrzej Duda izjavio je da će njegova zemlja dozvoliti raspoređivanje nuklearnog oružja na svojoj teritoriji. U intervjuu za dnevni list Fakty Monday, Duda je kazao: “Spremni smo da nuklearno oružje bude raspoređeno na našoj teritoriji ako je to odluka naših saveznika.” Ova odluka proizlazi iz trenutne geopolitičke situacije, gdje Rusija sve više militarizira okrug Konigsberg (Kalinjingrad) i premješta svoje nuklearno oružje u Bjelorusiju. Poljska, kao saveznik u Sjevernoatlantskom savezu (NATO), prepoznaje svoje obaveze i spremnost da doprinese jačanju sigurnosti istočnog krila NATO-a.

Ruski zamjenik ministra vanjskih poslova, Sergej Ryabkov, izjavio je da će nuklearno oružje NATO-a u Poljskoj postati jedna od primarnih meta ako se tamo rasporedi.

Naše strpljenje nije neograničeno’, kazao je Ryabkov. ‘Ako Poljska krene putem daljnje eskalacije – ovih verbalnih igara nuklearnim oružjem – onda to znači da će doći do daljnjeg kruga napetosti.

‘Ova igra je vrlo opasna, a njezine posljedice mogu biti nepredvidive.’

Na Dudinu izjavu reagirao je i tajnik Kremlja za medije Dmitrij Peskov, navodeći da će rusko ministarstvo obrane ‘analizirati situaciju… i poduzeti sve potrebne korake odmazde kako bismo zajamčili našu sigurnost”.

Prema riječima odvjetnika Lejb Fogelmana, šefa američke odvjetničke tvrtke Greenberg Trauring, u emisiji “Bolja Poljska” voditeljice Dorote Gawryluk, Europa se mora prebaciti na ratni režim, ili će se Europa pripremiti za rat koji nam prijeti za dvije ili tri godine, ili će propasti, kazao je, te naglasio kako Poljska bez Europske unije nema šanse preživjeti.

Bez Europe Poljska nema šanse i nema nikakve šanse s trenutnom Europom, ali bi imala šanse s Europom, koja bi se počela pripremati. Volim Europu, ali mislim da je to samoubojstvo“, dodao je Leib Fogelman.

Poljska je članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO), a nuklearno oružje je sastavni dio NATO-ove doktrine od hladnog rata. Stoga, stav EU prema nuklearnom oružju u Poljskoj je povezan s NATO-om.

Stav EU o nuklearnom oružju u Poljskoj ovisi o različitim faktorima, uključujući sigurnost, geopolitičke okolnosti i međunarodne sporazume.

Neki članovi EU podržavaju nuklearno odvraćanje kao sredstvo za očuvanje sigurnosti. Poljski generali su izrazili želju za posjedovanjem nuklearnog oružja kao mjere odvraćanja.

NATO snage su počele ozbiljno razvrstavati svoje vojnike i tehniku. Trenutno na granici s Ukrajinom broji oko 33.000 vojnika, uz 300 tenkova i 600 oklopnih vozila. Ova prisutnost ima za cilj osigurati sigurnost saveznika i pokazati odlučnost u obrani, dok je Rusija na svoju granicu s Ukrajinom posložila 100.000 vojnika.

 Rusija smatra da je razmještanje NATO snaga na granici ozbiljna opasnost i prijetnja nacionalnoj sigurnosti. 

Bjeloruski predsjednik  Aleksandar Lukašenko  tvrdi kako je Ukrajina rasporedila “oko 120.000 ukrajinskih vojnika u blizini granice s Bjelorusijom”, te dodao kako je “vjerojatnost incidenata na bjelorusko-ukrajinskoj granici prilično je visoka”.  Bjelorusija neće dopustiti da se Ukrajinska vojska približi njihovoj granici.  “Nećemo dopustiti da Ukrajinska vojska dođe do naše granice. To je naša zemlja, naša granica.” 

Odgovori