Obilježena 31. obljetnica pogibije Pave, Marka, Darka i Damira, pripadnika 107. brigade HV-a

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Danas, na 31. obljetnicu u 14:30 sati, u organizaciji Gradskog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata grada Belišća, upriličeno je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Spomenika poginulim pripadnicima 107. brigade HV-a na lijevoj obali Drave.

Nakon polaganja vijenaca i molitve, u 15 sati u crkvi sv. Stjepana u Bistrincima održala se sveta misa za poginule Pavu, Marka, Darka i Damira, i za sve poginule i stradale u Domovinskom ratu.


Napad je započeo u 6. sati na današnji dan, 30. studenog 1991. godine. Napad je krenuo iz dva pravaca. Prvi pravac, ujedno i glavnina napada pod zapovjedništvom Ivice Matkovića , vodila je izvidničko-diverzantska satnija. Napad je bio usmjeren u samo selo Torjanci.

Na pomoćnom pravcu, napad je bio usmjeren prema bentu , u kojem je djelovao dio 1. bojna 107. brigade HV.

Srpski agresor učvrstio je svoje položaje s bunkerima, na samom bentu, tako da je bilo skoro nemoguće priči bentu dok se bunkeri s mitraljeskim gnijezdima ne onesposobe. Ipak, diverzanti su uspjeli neopaženo proći između bunkera te ući u Torjance . Diverzani su nakon dolaska do karaule otkriveni, te u razmjeni vatre, poginula su 4 pripadnika, i to : Pavo Horvat, Marko Pavlović, Darko Dervenšek i Damir Banović .

Prva bojna 107. brigade, iako je prešla Dravu te došla do ruba šume ispred benta, ipak nisu uspjeli preći bent, odnosno, nisu uspijeli onesposubiti dobro utvrđene bunkere koji su bili jedan od drugoga ne više od 250-300 metara.

Cilj akcije je bio da se uđe u selo Torjanci, izvrši diverzija oko karaula, i nanese neprijatelju što veće gubitka, u ljudstvu i tehnici.

Hrvatski branitelji vratili su se na početne položaje, djelomično izvršenog zadatka. U toj akciji poginule je 4 pripadnika, a 5 ih je ranjeno. Dok su agresori pretrpjeli daleko veće gubitke.

Odgovori