Obilježen Dan hrvatskih branitelja Grada Novske

Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice

U sjećanje na prvo okupljanje dragovoljaca s područja Novske, Jasenovca i Lipovljana, 28. lipnja slavi se kao Dan hrvatskih branitelja Grada Novske. 

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Gradskom parku, svečanim postrojavanjem te mimohodom policije i vojnih postrojbi iz Domovinskog rata ulicama Grada Novske prema Trgu dr. Franje Tuđmana u Novskoj je 28. lipnja 2022. proslavljen Dan hrvatskih branitelja Grada Novske.

Obilježavanju u Novskoj nazočili su i ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tomo Medved i Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, koji su, zajedno sa gradonačelnicom Marijom Kušmiš, izaslanikom Ministrastva unutarnjih poslova, načelnikom PP Novska Jurom Klišaninom,  predsjednikom Županijske skupštine SMŽ Matom Fofićem, predstavnicima regionalne i lokalne vlasti, udruga proizašlih iz Domovinskog rata te zapovjednicima ratnih 
postrojbi, odali počast i položili vijenac kod spomenika poginulih hrvatskim braniteljima u gradskom parku.

Ministar Medved je istaknuo da velikosrpski pakleni stroj nije uspio spaliti i srušiti novoosnovanu hrvatsku državu zahvaljujući hrabrim hrvatskim braniteljima, najboljim sinovima Novske i okolice koji su se organizirali i bili pripravni obraniti svoje.

U ime predsjednika Vlade i svoje ime iskazujem zahvalu na hrabrosti, požrtvovnosti i svemu onome što ste učinili kako bi Hrvatska danas bila slobodna,“ rekao je Medved.

Dragovoljci s područja Novske, Jasenovca i Lipovljana okupili su se 28. lipnja 1991. godine kako bi branili svoje domove i napadnutu Domovinu. Slabo naoružani, ali odlučni suprotstaviti se neprijatelju, agresorskoj JNA i pobunjenim Srbima, stali su u stroj ispred svog zapovjednika, Milana Čorka, pričuvnog časnika.

Bilo ih je 132 dragovoljca, formacija branitelja koja je prethodila osnivanju 62. samostalne bojne ZNG-a Novska, da bi kasnije prerasli u 125. brigadu HV-a Novska. Tijekom Domovinskog rata postrojba je dala veliki doprinos u obrani i oslobađanju okupiranih naselja, a mnogi branitelji su bili i pripadnici drugih postrojbi i gardijskih brigada, sudjelujući u ratnim zadaćama posvuda po Hrvatskoj.

Kao podsjetnik na prvo postrojavanje, 28. lipanj se slavi kao Dan hrvatskih branitelja Grada Novske.

Odgovori