Obilježavan Dan osječkih branitelja, Dan 106. brigade ZNG RH i Dan hrvatskih dragovoljaca Osječko-baranjske županije

Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice

Tisućljetni san o neovisnoj i samostalnoj Hrvatskoj bio je sve bliži, a konačan trenutak došao je 25. lipnja kada je Hrvatski sabor donio Odluku

JNA je 14. travnja 1990, po naredbi Generalštaba JNA, oduzela oružje TO u Hrvatskoj( oko 200.000 cijevi . Zbog očite pobune dijela pobunjenih Srba, hrvatska se preko Mađarske tajno naoružava. Prve kalašnjikove, njih 650 dolazi u Osijek i Vukovar. Pobunjeni Srbi  dana 22. veljače 1991. zaposjeli su Policijsku postaju Pakrac- hrvatske snage vraćaju pod svoju kontrolu 1. ožujka. Dana 31. ožujka napadaju i zaposjedaju Plitvice, te nakon dolaska Specijalnih postrojbi iz Rakitja, Plitvice se vraćaju pod kontrolu Hrvatskih snaga. U toj akciji jedan terorist je poginuo, dvojica su ranjena a mnogo njih zarobljeno, od kojih je zarobljen i Goran Hadžić i Borvoj Savić, članovi užeg vodstva Srpske demokratske stranke.

Dana 09. travnja 1991. predsjednik dr. Franjo Tuđman, donio je odluku o prerastanju redarstvenih snaga MUP-a u oružane formacije ZNG-a . Dama 02. svibnja 1991. u Borovo Selu ubijeno je 14 hrvatskih policajaca, a 23 ih je ranjeno.

Dana 28. svibnja u Zagrebu, na stadionu NK Zagreb, izvršeno je postrojavanje prve jedinice ZNG-a, čime je ujedno označen početak ustroja Hrvatske vojske.

Po većinskim srpskim selima počelo je još javnije naoružavanje i nasilno preuzimanje lokalne vlasti.

Dana 27.lipnja 1991. ujedinjuju se „kninska i banjalučka krajina“.  Hrvatska je do svibnja u svojim redovima imala 10.000 hrvatskih policajaca i 20.000 polu naoružanih dragovoljaca .

Isti dan, 27. lipnja u susjednoj Sloveniji izbio je rat, a u Osijeku su tenkovi i oklopna vozila demonstrirali svoju silu te kroz ulice grada gazili osobne automobile i pucali po civilima iz vojarne.

Dan poslije , 28. lipnja ustrojava se 106. brigada Zbora narodne garde, koja je prvo imala dvije bojne od 500-tinjak pripadnika pod zapovjedništvom Edom Eduardom Bakarecem.

Prvu bojnu zapovijed dobila 30 lipnja, i to zauzeti položaje na južnim prilazima gradu Osijeku i onemogućiti neprijatelju uporabu prometnica između uporišta pobunjenih Srba u Tenji, Adi i Markušici te borbenim skupinama osigurati pustare Orlovnjak , Bricin Bunar i Betin Dvor te Novi Seleš i Seleš.

Isit dan kada je osnovana brigade, jedna patrola  JNA dolazi u selo Ćelije, u ulozi  “zaštite” od četničkih provokacija. Patrola napušta selo Ćelije 1. srpnja a isto večer 68 pripadnika ZNG-a iz sastava novoformirane brigade i Samostalnije satnije Sekretarijata narodne obrane Osijek, naoružani samo pješačkim naoružanjem. Pošto se selo Čelije počelo opkoljavati od strane četničkih snaga,  5. srpnja oko 10 sati u ispomoć dolazi 10 ak vojnih policajaca iz sastava 3 A ZNG-a. Znajući da su pripadnici slabo naoružani a namjena četnika je bila jasna, iz Osijeka je upučen kamion sa oružjem, streljivom i hranom.  Za osiguranje kamiona određeno je 6 vojnika koji su krenuli  u jednom vozilu prema “Šljunčari” no, četnici su ih dočekali i otvorili vatru na njih. Dvojica su poginula, jedan teže a dvojica su lakše ranjena. Do tijela poginulih i ranjenih hrvatskih vojnika, nije se moglo doći . Odmah nakon toga , krenuo je napad iz pravca Bobote koji je unatoč lošem naoružanju, uspješno odbijen. ..

 Veliki broj pripadnika je poginulo, čak 174 a jedan se još vodi kao nestao, a 850 pripadnika je lakše i teže ranjeno.

Svečanost obilježavanje 31. godišnjice od ustrojavanja osječke 106 brigade HV-a, započela je u 7;30 ispred zida “Osijek, nepokoren grad” u Trpimirovoj ulici , gdje su veterani 106 brigade položili vijenac i zapalili svijeće. Nakon toga, kolona od više stotina veterana , kretala se Trpimirovoj ulici , ispod nadvožnjaka te je došla i priključila se ostalim osječkim veteranima, kod spomen-obilježja “Crveni fićo“. kako je bilo i dogovoreno ranije, mimohod je krenulo u 8;30 a kretao se Vukovarskom ulicom do Ulice Republike i Trga slobode,

 U mimohodu su uz branitelje sudjelovali i obitelji poginulih branitelja i civila te postrojbi Hrvatske vojske, policije, carine i vatrogasaca, predstavnici izviđačkih udruga i prvi puta članovi navijačke skupine Kohorta, te i župan Ivan Anušić, njegovi zamjenici Mato Lukić i Josip Miletić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić sa zamjenicima te drugi uzvanici.

Župan Anušić, gradonačelnik Radić, predstavnici Hrvatske vojske i MUP-a, udruga hrvatskih branitelja i ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, u počast svim stradalima hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu položili vijence i zapalili svijeće uz Spomen obilježje na Trgu slobode.

Program obilježavanja Dana osječkih branitelja, Dana 106. brigade ZNG RH i Dana hrvatskih dragovoljaca Osječko-baranjske županije, nastavljen je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku gdje je povodom 30. obljetnice najveće razmjene zarobljenika u Domovinskom ratu prikazan dokumentarni film „Šapat vjetra zidove slama“. Naime, na tadašnjoj liniji razdvajanja kod Nemetina 14. kolovoza 1992. godine oslobođeno je 714 zatočenika srpskih koncentracijskih logora.

Odgovori