Najavljeno jubilarno izdanje festivala Ultra Europe

Kultura Nove obavijesti Vijesti

U povijesnim podrumima Dioklecijanove palače održano je svečano obilježavanje i najava desetog izdanja najvećeg glazbenog festivala na ovim prostorima, festivala Ultra Europe. Od 2013. godine do danas, festival je okupio preko 1,3 milijuna zaljubljenika u glazbu iz cijelog svijeta. Jubilarno, deseto izdanje Ultre očekuje nas od 12. do 14. srpnja na stadionu Park Mladeži.

Ultra Worldwide, prisutan u najvećim svjetskim metropolama i na svim kontinentima, etablirao je Split kao predstavnika cijele Europe. Split je odabran kao domaćin 2013. godine zahvaljujući viziji organizatora, tvrtke MPG Live, koja je prepoznala sve njegove potencijale. Danas je Split postao nezaobilazna svjetska destinacijska atrakcija.

Foto: Zvonimir Barisin

Joe Bašić, direktor tvrtke MPG Live, izjavio je: “Vjerovao sam da Dalmacija, Split i Hrvatska imaju puno potencijala, a ULTRA Europe bila je idealna pozornica za njihovu prezentaciju svijetu. Ususret novom ciklusu, mogu potvrditi da poduzimamo sve korake kako bi festival dosegao svoj puni kapacitet i da i dalje težimo kvaliteti na svim razinama. Koliko god su dosadašnje brojke impresivne, taj kapacitet je još puno veći te vjerujemo da ćemo doći do 180.000 gostiju u narednih pet godina. Sretan sam i ponosan jer je lokalna zajednica prepoznala važnost festivala te da smo jedan od pokretača i motivatora da i sami krenu u svoje poduzetničke pothvate.”

Organizatori su istaknuli usporedbu u brojkama u odnosu na prvu godinu festivala u Hrvatskoj. Festival je do sada pridonio s više od 100 milijuna eura u proračun Republike Hrvatske, a više je od 500 milijuna eura fiskalizirano. Prve godine festivala planiran je posjet 75.000 gostiju, a danas ih je 150.000. Prve godine uloženo je 3,5 milijuna eura, a danas je to brojka od 12,5 milijuna eura. Prosječna potrošnja po gostu 2013. je bila 78 eura, a danas ona iznosi 340 eura po gostu. 89.000 noćenja ostvareno je 2013., a danas je to 280.000 noćenja.

Foto: Zvonimir Barisin

Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, izjavio je: “Nakon deset upornih godina truda, unatoč svim unutarnjim i vanjskim izazovima, festival je ostvario impresivne brojke, ali bih istaknuo i sve indirektne utjecaje jer je ULTRA Europe jedan od najznačajnijih elemenata vidljivosti Hrvatske u svijetu. Zbog toga smo iznimno zahvalni organizatoru i svima koji su popratili ovu manifestaciju kroz sve ove godine. Splitsko–dalmatinska županija je godinama uz festival, zajedno sa Turističkom zajednicom i svim službama koje sudjeluju u samom festivalu i to ćemo nastaviti biti i dalje, svjesni važnosti ovog festivala i promidžbe na globalnoj razini.”

Eksponiranost koju festival donosi, značajno podiže globalnu prepoznatljivost Splita i okolnih područja, utvrđujući njihov status kao nezaobilaznih destinacija za sve ljubitelje putovanja. Kroz sinergiju glazbe, zabave i turizma, ULTRA Europe neizbrisivo utiskuje Split i Splitsko-dalmatinsku županiju na kartu najpoželjnijih svjetskih destinacija, obogaćujući lokalnu zajednicu i potičući održivi razvoj turizma na višoj razini.

Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, izjavio je: “Tijekom 10 godina ULTRA Europe je Split, ali i Hrvatsku u cjelini pozicionirao kao nezaobilazne destinacije među mladim ljubiteljima putovanja i dobre glazbe. Drago nam je što ćemo i ove godine ugostiti brojne posjetitelje iz preko 140 zemalja svijeta, koji su samo lani na području Splitsko-dalmatinske županije ostvarili preko 200 tisuća noćenja. Velik je to doprinos ukupnim rezultatima hrvatskog turizma, ali i gospodarstva u cjelini, a na nama je da našim gostima omogućimo nezaboravno iskustvo zabave i boravka u rangu premium destinacije, što Hrvatska svakako jest.”

Antonio Kuzmanić, zamjenik gradonačelnika Splita, izjavio je: “Split nekoliko dana u srpnju, već deset godina, živi u ritmu ULTRE. Grad je sa svojim gradskim tvrtkama spreman odgovoriti na potrebe koje donosi organizacija ovako velikog događaja. ULTRA je, zbog dominantno pozitivnih turističkih, promotivnih i ekonomskih učinaka, svrstana u događaj od posebnog interesa za Grad Split. Cilj nam je s organizatorom i nadležnim službama osigurati najviše organizacijske standarde, prvenstveno u smislu sigurnosti za sve sudionike i građane, te održavanja reda i što nesmetanijeg života građana. Zato poruka svima da uživaju i vesele se, uvažavajući komunalni red, lokalnu kulturu i kulturno-povijesne vrijednosti grada domaćina. Čestitamo 10. rođendan festivala, organizatorima želimo puno uspjeha, a svim posjetiteljima dobru zabavu i ugodan boravak u Splitu.”

Da je festival ULTRA Europe svoj pozitivan trag ostavio i na razvoj gospodarstva i turizma u Republici Hrvatskoj, govore podaci Hrvatske gospodarske komore. U posljednjih deset godina Splitsko-dalmatinska županija bilježi rast od 55% u noćenjima i 76% u dolascima, dok je samo Grad Split svoje rezultate povećao 3 puta, od skoro milijun noćenja 2013. godine, do skoro 3 milijuna noćenja u prošloj godini. Splitsko dalmatinska županija danas je bogatija za 121% u broju hotela i za 129% u broju registriranih apartmana. Županija je u 2013. godini imala 3 hotela s 5* i 51 hotel s 4*, a danas je to 14 hotela s 5* i 121 hotel s 4*.

Joze Tomaš, predstavnik Županijske komore Split, dodao je: “Festival ULTRA Europe u Splitu promijenio je naličje splitskog gospodarstva, i pokrenuo lavinu, koja do danas bilježi rekorde iz godine u godinu, ne računajući doba pandemije.

U prvih pet godina ovog desetljeća udvostručili smo naš promet. Doprinos je to čitave destinacije, a ono što je bitno istaknuti je da su ljubitelji ULTRE, osim što u došli kao posjetitelji festivala uživati u ovoj glazbenoj atrakciji, kontinuirano širili dobar glas o samoj destinaciji i to je ono što je najvrijednije. More mladih gostiju koji su nam godinama kasnije vjerni. Zračna luka Split učinkovito surađuje s festivalom od samih početaka i ove ćemo godine u tri ključna tjedna imati oko 1800 zrakoplova što je otprilike pola milijuna putnika. Prvih deset godina je iza nas, a nadam se da ćemo i za drugih deset biti na istom mjestu”, istaknuo je Pero Bilas, pomoćnik direktora Zračne luke Split.

I ove se godine očekuje preko 150.000 posjetitelja iz 120 različitih zemalja. Do sad je najavljeno 40 svjetskih glazbenika, od koji će 12 prvi put u povijesti zabavljati sve najvjernije Ultranaute, a sveukupno će, kroz 7 dana, zasvirati njih 200. Na Parku Mladeži obožavatelji će moći uživati u nastupima na tri različite pozornice.

Sve informacije o festivalu, osim na službenoj stranici www.ultraeurope.com, mogu se pronaći i na Facebook stranici festivala, Twitter profiluInstagram profilu, gdje će u narednim danima biti predstavljena brojna ovogodišnja iznenađenja te noviteti.

Izvor: Grad Split Foto: Zvonimir Barisin

Odgovori