Nakon obnove i rekonstrukcije Ćiro se vratio kući .

Nove obavijesti Vijesti

Simbol Slavonsko-podravske željeznice, „Gutmannov parni vlak“ nakon restauratorsko-konzervatorskih radova vratio se kući

.

Krajem ožujka 2021 godine, provedbom aktivnosti u projektu VICINaD, kojeg Grad Belišće provodi u partnerstvu s Gradom Barcs (Mađarska) kao vodećim partnerom i Lučkom upravom Osijek, “Gutmanov parni vlak”, kako su ga od milja zvali “Ćiro” ili “Guco”, odvezen je na restauratorsko-konzervatorske radove.

U Željezničkoj ulici pored „Zelenih kuća“ izgrađena je nova „stanica” i tračnica na kojoj je jučer 7. lipnja postavljen rekonstruiran “Ćiro”. Obnovljeni vagoni dobiti i nove sadržaje kojim će se promovirati industrijska baština Belišća i Barcsa, ali i turistički potencijali prekograničnog područja uključujući i rijeku Dravu.

Općina grada Barče dobila je potporu programa suradnje INTERREG VA Mađarska-Hrvatska u okviru natječaja pod nazivom “Virtualno povezivanje industrijskih centara uz Dravu između Mađarske i Hrvatske (VICINaD)” s matičnim brojem VICINaD HUHR/1901/2.1.2/0120.

U projekt, u kojem je vodeći partner Općina grada Barče, uključena je i Općina grada Belišća u Hrvatskoj, gdje se na glavnom trgu u centru postavljen stari, zapušteni željeznički vlak s interaktivnom izložbom o Barči. Cilj zajedničkog programa je turistički razvoj zgrada i prostora korištenih u doba dualizma, te stvaranje novih turističkih atrakcija”.

Inače, projekt “Virtualno povezivanje industrijskih centara uz Dravu između Mađarske i Hrvatske (VICINaD) Mađarskog Grada Barcsa pokrenut je 2019. godine sa ukupnim proračunom od 1 597 840 EUR.

Odgovori