18. Dani Hrvatske komore inženjera građevinarstva: Građevinska struka ključna za oporavak i rast gospodarstva

Nove obavijesti Vijesti

U Opatiji su započeli 18. Dani Hrvatske komore inženjera građevinarstva (HKIG), najveće okupljanje građevinske struke u Hrvatskoj s više od 1700 sudionika. Na otvaranju je potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić istaknuo ključnu ulogu građevinske struke u oporavku i gospodarskom rastu.

Predsjednica Komore, Nina Dražin Lovrec, naglasila je da građevinarstvo generira približno 5% hrvatskog BDP-a te da jedno novostvoreno radno mjesto u građevinarstvu generira dva dodatna radna mjesta u drugim djelatnostima.

Prvi dan konferencije obilježio je okrugli stol „Cestovna infrastruktura 2024. – 2030.“ posvećen glavnim investicijskim projektima u cestogradnji u Hrvatskoj. Predsjednik uprave Hrvatskih cesta, Josip Škorić, predstavio je glavne investicijske projekte u cestogradnji do 2030.

Nova Gradska knjižnica Rijeka u Rijeci dobila je nagradu u kategoriji projektiranje/ konstrukcije te je KOLOS dodijeljen inženjerima Saši Mitroviću, Draganu Ribariću i Marku Ptičeku.  U kategoriji projektiranje/geotehnika nagradu KOLOS dobio je Dalibor Ružić za projekt tunela Podmurvice na DC403 od čvora Škurinje do Luke Rijeka dok je za isti projekt, kao glavnom  projektantu  za idejni, izvedbeni i glavni projekt, KOLOS dodijeljen Damiru Šimuniću. Nagradu KOLOS u kategoriji projektiranje pomorske građevine dobio je Josip Zekan za projekt lukobrana Luke Sali.

U kategoriji Stručni nadzor građenja nagradu KOLOS za stručni nadzor izgradnje pristupnih cesta mostu Pelješac Duboka-Šparagovići-Zaradeže dobili su inženjeri Edvin Bralić i Faruk Alibegić, dok je KOLOS za vođenje građenja dodijeljen  Suadu Julardžiji za vođenje građenja Tunela Podmurvice na  državnoj cesti D403.

Nagrada KOLOS za životno djelo dodijeljena je prof. dr. sc. Borisu Androiću.

18. Dani Hrvatske komore inženjera građevinarstva traju od 13. do 15. lipnja u opatijskom hotelu Ambasador.

Od prvih Dana HKIG-a do danas godišnji susret dionika u građevinskoj struci postao je neizostavni stručni i društveni događaj. U proteklih 18 godina na Danima HKIG-a je sudjelovalo više od 16.000 sudionika i gotovo 1.600 predavača i voditelja okruglih stolova.

(foto: 18. Dani Hrvatske komore inženjera građevinarstva) Izvor: Grad Rijeka

    Odgovori