Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije dodjeljuje sredstva za besplatnu pravnu pomoć u 2024. godini

Nove obavijesti Vijesti

U Ministarstvu pravosuđa, uprave i digitalne transformacije potpisani su ugovori za dodjelu sredstava za besplatnu pravnu pomoć u 2024. godini.

Ministar Habijan istaknuo je neprocjenjiv doprinos pružatelja pravne pomoći u identifikaciji sustavnih problema i poticanju promjena. Ova podrška omogućava bolje odluke koje se tiču građana kojima je pravna pomoć potrebna.

Prvom Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći iz 2013. godine osigurana je stručna pravna pomoć socijalno i ekonomski ugroženim građanima. Cilj je omogućiti pristup sudu i drugim javnopravnim tijelima pod jednakim uvjetima.

Ukupno je dodijeljeno 711.280,76 EUR za 23 projekta pružatelja primarne pravne pomoći, uključujući 20 ovlaštenih udruga i 3 pravne klinike. Sredstva će se isplatiti iz Državnog proračuna za 2024. godinu i prihoda od igara na sreću iz 2023. i 2024. godine.

Novosti u sustavu financiranja uključuju trogodišnje financiranje umjesto jednogodišnjeg, obuhvaćajući razdoblje od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2025. godine. Ugovori se i dalje sklapaju na godišnjoj razini nakon provjere godišnjih izvješća.

Izvor i foto: mpudt

Odgovori