Ministar Branko Bačić posjetio općinu Majur i Hrvatsku Kostajnicu

Nove obavijesti Vijesti

Hrvatska Kostajnica, 25. lipnja 2024. – Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić boravio je u radnoj posjeti općini Majur i gradu Hrvatska Kostajnica. Tijekom posjeta, ministar je obišao dvije obitelji kojima su izgrađene zamjenske obiteljske kuće te sudjelovao na svečanosti polaganja kamena temeljca za izgradnju višestambene zgrade.

Posjet je započeo sastankom sa načelnicom Općine Majur, Klementinom Karanović, na kojem su razgovarali o stanju obnove i projektima revitalizacije na području općine. Nakon sastanka, ministar je u pratnji državnog tajnika Domagoja Orlića i suradnika obišao dvije obitelji kojima su izgrađene zamjenske obiteljske kuće.

Jedna od obitelji koja je nedavno dobila zamjensku obiteljsku kuću je Ljubica Vučinić iz Hrvatske Kostajnice. Ona je izrazila zadovoljstvo izvođačima koji su obnovili njihov dom.

Nakon obilaska zamjenskih obiteljskih kuća, ministar Bačić položio je kamen temeljac za izgradnju višestambene zgrade u Hrvatskoj Kostajnici. Projekt provodi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), a vrijednost investicije iznosi 2,8 milijuna eura.

Na svečanom polaganju kamena temeljca prisustvovali su i zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije, Mihael Jurić, te gradonačelnik Hrvatske Kostajnice, Dalibor Bišćan.

Ministar Bačić istaknuo je važnost obnove na području Sisačko-moslavačke županije. Do sada je obnovljeno 8.305 lokacija s 12.300 novih ili obnovljenih stambenih jedinica. Samo u Hrvatskoj Kostajnici provedeno je 171 obnova, a trenutno se provodi 35 obnova na području grada.

Višestambena zgrada u Unskoj 30 u Hrvatskoj Kostajnici sastoji se od 19 stanova i zajedničkih prostora organiziranih u četiri nadzemne etaže (katnosti P+3). Stanovi su raspoređeni prema broju soba: 2 jednosobna stana, 3 jednoiposobna stana, 5 dvosobnih stanova, 6 dvoiposobnih stanova, 2 trosobna stana i 1 četverosobni stan.

Ministarstvo je predložilo Vladi program nakon što je odobreno 100 milijuna eura za izgradnju 36 višestambenih zgrada. Prioritet su sugrađani čije su kuće oštećene u potresu, a stanovi će se koristiti za privremeni smještaj. Ministarstvo će zajedno s lokalnim vlastima definirati prioritete za dodjelu stanova.

Kada se građani vrate u svoje obnovljene domove, Ministarstvo i naše uprave zajedno sa županijom, gradovima i općinama na čijem području je sagrađeno 36 višestambenih zgrada definirati  će prioritete koja ugrožena skupina građana će biti u njima smještena, a ujedno je i potreba za kadrovskim stanovima izrazito izražena u tim jedinicama lokalne samouprave. Prema tim kriterijima ćemo planirati zajedno sa županijom i  gradskom upravom listu prioriteta koja će poslužiti za dodjelu tih stanova, ako govorimo o ovoj zgradi u Kostajnici“ rekao je ministar Bačić.

Podsjetimo kako je Vlada Republike Hrvatske, 22. veljače 2024. godine donijela Program stambenog zbrinjavanja na području Sisačko – moslavačke županije gradnjom 36 višestambenih zgrada sa 666 stanova s planiranom vrijednosti investicije od oko 100 milijuna eura iz državnog proračuna. Od ukupno 36 višestambenih zgrada koje se grade sredstvima državnog proračuna, s današnjim danom je u gradnji 20 zgrada, 12 u Sisku, 2 u Topuskom, 1 u Sunji i 1 u Lekeniku i 1 u Hrvatskoj Kostajnici sa ukupno 362 stambene jedinice dok je u pripremi ili postupcima nabave 16 višestambenih zgrada  – u Petrinji 8 i Sisku 8, s ukupno 307 stambenih jedinica.

Uz ovih 36 zgrada koje se grade sredstvima državnog proračuna dosad je izgrađeno i useljeno 12 višestambenih zgrada čija je gradnja započela iz OPKK programa i to 8 u Petrinji i 4 u Glini s ukupno 180 stanova, a trenutno je u izgradnji 8 višestambenih zgrada sa 308 stanova u Glini, Topuskom, Gvozdu i Dvoru.

Gradnjom ukupno 56 višestambenih zgrada na području Sisačko-moslavačke županije izgraditi će se čak 974 novih stanova koji će prvenstveno poslužiti za privremeni smještaj stradalnika potresa, a po obnovi njihovih domova oni će iseliti te će se stanovi koristiti za smještaj deficitarnih kadrova i socijalno ugroženih obitelji.

Izvor i foto: mpgi

Odgovori