Kako je crveni fićo postao simbol otpora građana Osijeka

Domovinski rat Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Na današnji dan 27. lipnja 1991 godine, oko 18:45 tenk T-55 Jugoslavenske narodne armije u pratnji transportera, izašao je iz “Bijele kasarne” na Vukovarskoj ulici te se uputio Vukovarskom ulicom prema tržnici ( Crvena kasarna ). Ulazeći u raskrižje Vukovarske-Trpimirove ( stare Klainove ulice) gazili su sve što im je bilo na putu, tako su uništili dva osobna automobila ( Yugo i Citroen).

U drugom naletu, oko 19,30 sati, kada je to ugledao vozač crvenog fiće Branko Breškić iz Višnjevca, zaustavio je svoga fiću na samo raskrižje, na traku u kojoj se kretala kolona oklopnih vozila JNA. Tenk T-55 kada je došao do raskrižja, udario je fiću te ga je vukao 30-ak metara, a onda ga “oslobodio” udarivši u gradski autobus koji je stajao na stajalištu. Četrdesetak tona tenk smrskao je fiću u trenu . Građani koji su stajali sa strane na pločniku, promatrali su s nevjericom, te su goloruki krenuli da se obračunaju s agresivnim ponašanjem JNA. Policija koja je bespomoćno stajala i promatrala tu agresiju, zaustavila je masu da ne dođe do krvoprolića, jer sami čin je upravo bila demonstracija sile kao i provokacija.

Toga istoga dana, svega par stotina metara dalje, iz kasarne iz koje je izašla kolona oklopnih vozila, JNA je pucala na prolaznike, bolnicu i autobus, a stradalo je 23 civila.

Snimka toga trenutka obišla je svijet, a “crveni fićo” ušao je u legendu i kolektivno pamćenje hrvatskog naroda.

Na raskrižju Trpimirove i Vukovarske ulice, postavljen je spomen-obilježje, tenk maslinaste boje i fićo crvene boje kako “gazi” tenka.

Isti taj 27. lipanj 1991. godine, započeo je rat u susjednoj Sloveniji. A sutradan, 28. lipnja ustrojena je 106 osječka brigada.

#Da se ne zaboravi !

Foto : snimka zaslona

Odgovori