Obilježena 31. obljetnica operacije “Vrabac”- oslobođenje Miholjačkih karaula

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Danas u 9 sati, u Donjem Miholjcu ispred Spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u parku Matice Hrvatske, započeo je program obilježavanja 31. obljetnice oslobađanja karaula JNA s područja Miholjštine.

U sjećanje i zahvalnost poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilima, odana je počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. U polaganju vijenaca sudjelovao je i gradonačelnik Grada Donji Miholjac Goran Aladić, predsjednik gradskog vijeća grada Donji Miholjac Dražen Trcović, načelnik PP Donji Miholjac Mario Pavin, obitelji poginulih , UDVDR Donji Miholjac, Darda, Laslovo, Osijek, HVIDRA Belišće i Valpovo , VUMDDRH, suborci i gradani s područja Miholjštine.

Nakon odavanja počasti i molitve, svi su se uputili na izletište Stara Drava, gdje je održano Sportsko natjecanje u dvije discipline, Bela i Pikado.

Najbolja tri ekipe u Pikadu su ;

  1. UDVDR klub Laslovo
  2. UDVDR Darda
  3. HVIDRA Valpovo

I tri najbolje ekipe u Beli su ;

  1. HVIDRA Belišće
  2. UDVDR klub Laslovo
  3. UDVDR Darda

Svakako se treba naglasiti da se zbog obilne kiše moralo odustati od drugih disciplina i prilagoditi mjestu i vremenu.

Poslije natjecanja, svi prisutni sudjelovali su na ručku koji je za sve organizirao domaćin UDVDR Donji Miholjac s predsjednikom Dragutinom Lazarom.

KRONOLOGIJA NA DANAŠNJI DAN;

https://youtu.be/ghtfLXFz64k

Kako se krenulo sa oslobađanjem vojarni i vojnih skladišta tako su se oslobađale i granične stražarnice uz granicu , inače poznatije kao  karaule, a koristile su je JNA. Služile su za osiguranje državne granice . Tako i u miholjštini  nalazile su se tri granične stražarnice – karaule, koje su služile za osiguranje državne granice s Mađarskom.  Prva granična karaula nalazila se na državnoj cesti prema Republici Mađarskoj na izlazu iz Donjega Miholjca, a druge dvije karaule nalazile su se prema rijeci Dravi na rubnim područjima sela Viljevo i Podravska Moslavina s Mađarskom .

Blokada karaula je započela 12.09.1991. godine kada je onemogućen put koloni od 20 kamiona i transportera iz našičke vojarne, a napad je krenuo odmah iza ponoći 16.09.1991. godine.

Napadna djelovanja na sve tri karaule izveli su pripadnici bojne 107. brigade HV-a s miholjačkog područja, manji dio pripadnika iz Valpova te djelatni i pričuvni sastav V. Policijske postaje Donji Miholjac. 
Prvo se, bez otpora, predala moslavačka karaula, zatim je, nakon manjih borbi, oslobođena viljevačka, dok su se borbe za karaulu u Donjem Miholjcu vodile do jutarnjih sati.
U pomoć snagama JNA koji su bili smješteni na karaulama, pristizali su zrakoplovi JNA , kada su ulazili u mađarski zračni prostor mađarske snage su to shvatili kao napad na njihov teritorij te su oborili čak  tri JNA zrakoplova, Najprije su oborena dva zrakoplova tipa Jastreb, a zatim i MIG-21, a teže je oštećen jedan helikopter JNA.
Hrvatske snage u napadu i osvajanju karaula , zarobili su 70 pripadnika JNA , veču količinu protuoklopnog i pješačkog naoružanja.
U cijeloj akciji “Vrabac” u napadu i oslobođenju karaula , samo je jedan ranjen pripadnik hrvatskih snaga .

U ranim jutarnjim satima, nakon što je svanulo, krenuli smo u napad na karaulu. Ja i Antun Petrović, zvan “Tarzo”, kretali smo se iz pravca Graničnog prijelaza, uz desni rub ceste. Pokrivao nas je Davor Pein koji je sa strojnicom bio na krovu graničnog prijelaza. Kada smo došli do ograde karaule, preskočio sam ogradu a Tarzo odmah zamnom. Tarzo je ostao uz desni rub, pored skladišta, a ja sam s druge strane skladišta išao prema zgradi karaule odakle se pucalo prema nama. Kada sam izašao ispred zgrade, uočio sam jednog vojnika ukopanog s desne strane, uz samu ogradu. Uperio sam pušku prema njemu i viknuo da se preda, na što je on očito šokiran i uplašen nepomično stajao u tom rovu, te se u jednom trenutku počeo okretati prema meni. Viknuo sam da se ne okreće nego da odbaci pušku i digne ruke u vis, pošto se ponovno počeo okretati, ispalio sam rafal, lijevo od njega, na što je on odbacio pušku i sakrio se u rov. U tom trenutku, meni s desne strane pojavila su se dva mlada vojnika s dignuti rukama, i onaj iz rova je izašao. Kada sam prvo čuo dvojicu iza mene, skamenio sam se, ali kada su došli do mene s dignutim rukama, odahnuo sam. U tom trenutku dolaze još pet branitelja iz istog pravca koji su ujedno i primili tu trojicu zarobljenika, a ja sam se uputio prema zgradi. Kada sam stigao do zgrade, bilo je zatišje, pa sam iskorostio trenutak i pregovarao sa JNA oficirom, zahtijevajući njihovu predaju. Nakon nekog vremena počeli su izlaziti van…

Ispričao je sudionik napada na karaulu Donji Miholjac, Željko Jantoš

Odgovori