Konstituiran 11. saziv Hrvatskog sabora (Foto)

Nove obavijesti Politika Vijesti

Konstituiran je novi, 11. saziv Hrvatskog sabora. Gordan Jandroković je sa 144 glasa ZA i 6 PROTIV treći put izabran za predsjednika Sabora, što nije pošlo za rukom nijednom od njegovih 11 prethodnika. Izabrana su i trojica potpredsjednika, to će biti Željko Reiner, Ivan Penava i Furio Radin, a preostalu dvojicu predložit će oporba.

DSC_1357
FOTO GALERIJA

Govor predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića bio je emotivan. Posebno je pozdravio predsjednika Vlade i mandatara Andreja Plenkovića te članice i članove Vlade. Naglasio je važnost jačanja državnih institucija i održavanja političke stabilnosti. Pozvao je na međusobno uvažavanje bez obzira na razlike koje između nas postoje.

Na biralištima u Hrvatskoj i inozemstvu obavili su svoju građansku dužnost i poslali su nedvosmislenu poruku o tome kakav sastav hrvatskog sabora žele. Izabrano je 151 zastupnica i zastupnik. U novi saziv izabrano je 37 žena,

Izborom predsjednika Sabora konstituiran je novi 11. saziv od neovisnosti. Jandroković je izabran sa 144 glasova za i šest protiv. Nakon njegova izbora himnom “Lijepa naša” 

Sve zastupnice i zastupnike te sve udžbenike pozvao je da minutom šutnje odaju počast svima onima koji su zaslužni što imamo slobodnu, neovisnu i demokratsku državu. Posebno je odana počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i svim hrvatskim braniteljima. Također, odana je počast svim preminulim zastupnicama i zastupnicima dosadašnjih saziva kao i svima koji su doprinijeli boljitku naše domovine.

Izabrani su i članovi Mandatno-imunitetnog povjerenstva nakon čega je prisegnuo 151 zastupnik i zastupnica.

Za potpredsjednike sabora iz redova parlamentarne većine predložene su zastupnice Željko Rainer, Ivan Penava. Parlamentarne manjine nisu dostavljeni predlozi za potpredsjednike sabora pa će se o njima raspraviti i glasovati naknadno.

Željko Rainer je izabran za potpredsjednika Hrvatskog sabora sa 143 glasa ZA. Ivan Penava je izabran za potpredsjednika Hrvatskog sabora sa 123 glasa ZA. Furio Radin je jednoglasno izabran za potpredsjednika sabora.

Na kraju današnjeg zasjedanja Sabora zastupnici su izglasali konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave.

Glasovala su 142 zastupnika, a 79 ih je bilo za, 62 protiv i dva su bila suzdržana.

Konstituiranju 11. saziva nazočili su članovi tehničke Vlade na čelu s predsjednikom i mandatarom za sastavljanje nove Vlade Andrejom Plenkovićem, bivši predsjednici Republike Hrvatske Ivo Josipović, Kolinda Grabar-Kitarović i Stipe Mesić, bivši predsjednici Hrvatskoga sabora Josip Leko, Luka Bebić i Vladimir Šeks, bivši predsjednici Vlade Jadranka Kosor, Vlatko Mateša i Franjo Gregurić, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica te predstavnike vjerskih zajednica, akademske zajednice, kulturnih i sindikalnih organizacija, predstavnici diplomatskog zbora i drugi uglednici iz hrvatskog javnog života.

Odgovori