Sveti Josip- Zaštitnik Hrvatske

Nove obavijesti Vijesti Vjera

Danas, 10. lipnja, hrvatski narod s ponosom obilježava dan svetog Josipa, zaštitnika Domovine. Ovaj poseban dan podsjeća nas na povijesni trenutak iz 1687. godine kada je Hrvatski sabor jednoglasno proglasio svetog Josipa nebeskim zaštitnikom Hrvatskog Kraljevstva.

U Protokolu Hrvatskog sabora od 9. i 10. lipnja 1687. godine nalazi se na latinskom jeziku ovaj tekst:

“Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni hranitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran.

Sveti Josip, vjerni hranitelj Krista Spasitelja i djevičanski zaručnik Djevice Marije, odabran je za posebnog zaštitnika naše zemlje zbog svoje vjernosti i tihog služenja otajstvu spasenja. Njegovo štovanje u Hrvatskoj ima duboke korijene, posebno zahvaljujući isusovcima koji su u 17. stoljeću promicali njegovu slavu.

Blagdan svetog Josipa postao je zapovjedni blagdan za sve biskupije Kraljevine Jugoslavije 1939. godine, a odluka Hrvatskog sabora iz 1687. godine i danas je na snazi, simbolizirajući trajnu povezanost hrvatskog naroda sa svojim nebeskim zaštitnikom.

U svom pismu od 16. siječnja 1940. zagrebački nadbiskup bl. kardinal Alojzije Stepinac obavještava vjernike:

“Udovoljavajući mnogim molbama katoličkih vjernika da se blagdan sv. Josipa podigne na zapovjedni blagdan za sve biskupije Kraljevine Jugoslavije, katolički biskupi Kraljevine Jugoslavije obratili su se Svetoj Stolici… Sv. Stolica je reskriptom Svete Kongregacije Koncila od 20. studenog 1939. uvažila molbu. Naša Biskupska konferencija na svom proljetnom zasjedanju 1972. stala je na stanovište da je odluka Hrvatskog Sabora iz 1687. g., kojom se sv. Josip proglašuje nebeskim zaštitnikom Hrvatskog Kraljevstva, i sada na snazi, jer Sabor nije imao u vidu apstraktno Hrvatsko Kraljevstvo, nego hrvatski narod, koji nadživljuje sve peripetije oko svoga suvereniteta. To je proglašenje na prijedlog zagrebačkog biskupa Martina Borkovića bilo pravovaljano sa svjetovne i crkvene strane, i kasnije nije nikada osporeno.”

Sveti Josip se štuje kao zaštitnik duhovnoga života i kao veliki pomoćnik u vremenitim potrebama. Njegov zagovor je posebno značajan u teškim vremenima, kada se molimo za mir i pravednost u našoj domovini i cijelom svijetu.

Na 37. plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije održanom u Biskupskom ordinarijatu u Šibeniku od 5. do 7. studenoga 2008. godine sveti Josip proglašen je glavnim zaštitnikom Hrvatske.

Danas se sjećamo svetog Josipa s ljubavlju i zahvalnošću, moleći za njegov blagoslov nad našim obiteljima, zajednicama i cijelom nacijom.

Odgovori